Водещият на Новините на NOVA Христо Калоферов ни запознава едно учебно заведение на 100 години

До портата на Родопите - Асеновград отвежда спокоен, прав път. Нагоре обаче шосето започва да криволичи досущ като ченгелчетата от тетрадките на първокласниците. Училището в Смилян е навършило 100 години през май. Носи името на светите братя Кирил и Методий. Носи и много глъч и усмивки в селото. Смилян е едно от малкото села с положителен прираст на населението. В учебното заведение също е така - 131 деца, от които 124 са родени в там.

УЧИЛИЩЕ НА СЕЛО: Доброволци учат деца на селски живот

Директорката посреща екипа на NOVA топло, както правят в Родопите. Оказва се, че според вътрешния календар на училището днес е Денят на прегръдката. Наоколо тече подготовката за първия учебен ден. Родителите са довели децата си за репетиции. Ирина и Пол скоро са се настанили да живеят в Смилян. Записали малкия Кристофър в трети клас.

"Тук ми харесва, защото въздухът е чист, има по-малко мръсотия, по-красиво е", казва той.

„Съпругът ми е от Тексас. Живял е 10 години в Аржентина. Живяхме почти из цяла Европа. Били сме във Великобритания, Гърция, в Пловдив също живяхме. След това решихме да се преместим в Смилян", казва Ирина Доросиева.

„Мястото е красиво, в Родопите е. Училището определено е една от причините да дойдем тук. Това е едно невероятно 100-годишно учебно заведение с дълга история. И да, Родопите са магия", посочва Пол Стробл.

Магия е не само за хората от Тексас. Заради броя на деца от ромски произход училището в Смилян е обявено за учебно заведение с уязвими групи.

"Да хванеш гората": Художници превръщат старо училище в ателие (ВИДЕО)

„Аз, между другото, живея много близко до ромската махала и много често в къщи ме посещават родители, с които при разговорите, които водим за важността на образованието за техните деца, постигаме изключителен резултат”, заяви Лиляна Балийска - директор на ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" - с. Смилян.

Трите дъщери на Снежана и Бисер ходят редовно на училище. „Ние сме много доволни от директорите, от възпитателите, от учителите. Те влагат много сила за нашите деца, така че те да имат добро образование", каза Снежана Алексиева.

„Доста ни коства трите деца да ходят на училище редовно, но правя всичко възможно, за да са щастливи и да учат. Аз съм завършил средно образование и знам какво е да си в час", посочва Бисер Танев.

А момичетата си имат предпочитания за часовете. „Предпочитам физическо възпитание и спорт, но харесвам и българския и литературата", казва Надка Танева.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.