Повече от 45 години той преподаваше „Теория на литературата“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски"

На 81 години си отиде големият литературен критик, структуралист, културолог, фолклорист, есеист, публицист, общественик проф. Никола Георгиев. Повече от 45 години той преподаваше „Теория на литературата“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски", съобщава БГНЕС.

Гуру е за множество филолози в Алма Матер, които препълват залите на лекциите му и го слушат с истинско преклонение. Наричан е „Бога, Господа, Малкия Аристотел”.

Преди промените е смятан за дисидент, дори през 60-70-те години правят опити да го уволнят. Обвиняват го, че преподава „разни буржоазни идеи".

След 10 ноември 1989 г. също не е сред любимците - новата власт не е доволна, че не е получила категорична подкрепа от него, но въпреки това го канят за посланик, културно аташе, дори за президент. Той отказва.

Почина професор Юлиан Вучков (ВИДЕО+СНИМКИ)

Роден е на 24 ноември 1937 г. в Казанлък. Завършва гимназия в София и Българска филология в Софийския държавен университет. През 1972 г. защитава дисертация на тема „Лириката. Развой на понятието. Същност".

Става доктор на филологическите науки с дисертация на тема „Цитиращият човек в художествената литература" (1995), професор по теория на литературата в Софийския университет (1995). Ръководител на Катедрата по теория на литературата към Факултета по славянски филологии (1991 - 1995). Лектор по български език и литература в университетите в Прага, Санкт Петербург, Залцбург, Кардиф, Лондон, Киев, Пенсилвания.

Доктор хонорис кауза е на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Носител на Хердерова награда за литература (2000) и на Националната награда за литературна критика „Иван Радославов и Иван Мешеков“.

През 2000 г. получава Хердерова награда за литература.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си