Парламентът ограничи съкратеното съдебно производство

Джок Полфрийман може да напусне страната необезпокояван в момента, в който получи документите си за самоличност. Признанието е на прокуратурата, а правният казус около осъдения за убийство австралиец се заплита. Противоречива е и информацията дали Полфрийман вече има пасаван.

ВКС върна искането за отмяна на предсрочното освобождаване на Полфрийман

Предсрочното му освобождаване предизвика бурни обществени реакции. Казусът обаче съвсем не е приключил, а се заплита.

„Лицето е свободен гражданин”. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Австралиецът е в общежитието за нелегални мигранти в Бусманци заради изтекли лични документи.

Джамбазки: Решението за освобождаване на Полфрийман е политическо

„Издаден му е паспорт от австралийските власти. Не ми е известна каква би била причината да стои в България. Още повече, че самата република издаде заповед за експулсацията на г-н Полфрийман”, каза още адвокатът на Джок Полфрийман - Калин Ангелов.

Председателят на съдебния състав Калин Калпакчиев и днес не обясни публично мотивите за присъдата си,  както настояват не само роднините на убития Андрей Монов, но и политици от всички цветове. Направи го неговият колега от Съюза на съдиите Красимир Мазгалов.

„Съдиите са задължени да спазват и прилагат закона, съобразно доказателствата по делото”, смята той.

Румяна Арнаудова: Ако получи документи, Полфрийман може да напусне България

„Стриктно трябва да зачитаме правото, без значение дали решението е законосъобразно и обосновано или е постановено от законен състав. Но съдебният акт е факт”, каза още министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

След като главният прокурор поиска преразглеждане на решението за предсрочното освобождаване на Полфрийман, сега на ход е Върховният касационен съд. Председателят му Лозан Панов до петък е извън страната и не бе открит за коментар.

„До този момент такова искане от страна на прокуратурата  не е правено за абсолютно никого лишен от свобода”, заяви Калин Ангелов.

Докато съдът реши, дали да върне делото, няма законова пречка Джок Полфрийман да напусне страната. А магистратите нямат краен срок, в който да вземат решение. Държавното обвинение вече мисли върху хипотезата, че австралиецът ще се възползва от възможността да се върне бързо в родината си.

„Ако лицето е в чужбина, ще се използват институтите за международна правна помощ, за да бъде върнато в България за доизтърпяване на наказанието”, поясни Арнаудова.

А в сряда Българският хелзинкски комитет се разграничи от становището на председателя си Красимир Кънев, от средата на юли тази година, което послужи като едно от основанията за решението на аопелативните съдии.

Прокуратурата поддържа и тезата, че съдиите Калин Калпакчиев и Весислава Иванова са пристрастни, защото са награждавани от БХК и това прави актът им незаконен.

Междувременно искането на главният прокурор Сотир Цацаров за ново разглеждане на предсрочното освобождаване на Полфрийман се прехвърля между институциите.

Върховният касационен съд върна на градския съд това искане заради документален пропуск.  Причината - австралиецът не е получил лично съдебните книжа по случая. Едва след отстраняването на този пропуск Върховният съд ще образува дело по искането на Цацаров.

Седмица след протеста на близките на жертви на жестоки престъпления, парламентът ограничи съкратеното съдебно производство при умишлени убийства, изнасилвания и тежки телесни повреди.  

Цацаров поиска ВКС да спре условното освобождаване на Полфрийман

Сега с  предложенията за промени в НПК, внесени от БСП, ВМРО и „Воля”, присъдата  ще е до живот, без право на замяна.  От другата страна - ГЕРБ се позовават на необходимост от справедлива присъда и предлагат съкратеното съдебно производство да остане, като съдията прецени каква присъда да наложи спрямо тежестта на престъплението. Те смятат, че съкратеното съдебно производство води до по-бърза разкриваемост на престъпленията и ефективна присъда.

„Убийството на Вероника беше крещящо. Излязъл преди няколко дни, за да  може да убие още веднъж, благодарение на това съкратено производство”, заяви Искрен Веселинов от ВМРО.

И ако "за" промените в Наказателно-процесуалния кодекс пленарната зала намери консенсус с подкрепата и на ГЕРБ, то поправките в Наказателния кодекс създадоха напрежение сред управляващи  и опозиция.

„Ако търсим ефективно правно решение, трябва да премахнем политическото състезание и политическата страст. Затова ние от ГЕРБ не тръгнахме да се състезаваме с популизма, да разкарваме близките на жертвите на престъпления, за да се просълзяват народни представителки или да бъркаме в сърцето на потресените хора” категоричен бе министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Острата реакция на левицата не закъсня и лидерът на БСП, поиска извинение от правосъдния министър.

„Да дойде тук и от трибуната да ви се извини. Обида към тези хора е да твърдите, че някой ги разкарва насила, идете в Сотиря да видите за какво става дума и тогава ще ви питам дали и вие няма да се разплачете”, поясни председателят на БСП Корнелия Нинова.

Въпреки противоречията 97 народни представители подкрепиха оставането на съкратеното съдебно производство с възможност съдията да преценява присъдата. Две седмици е максималният срок за промени по текстовете между първо и второ четене на НПК и на НК. Предстои обществен дебат в търсенето на компромисен вариант между двата текста.  Казусът трябва да бъде решен до средата на октомври, ако народните представители не излязат във ваканция заради предстоящия местен вот.

Репортери: Илияна Шишкова, Таня Иванова 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.