Днес пред националното радио се проведе и протест

Сметната палата влиза на проверка в БНР. Това решиха депутатите от две комисии в парламента. Ще се проверява управлението и разходването на бюджета в мандата на двама директори - Александър Велев и Светослав Костов.

Депутатите от бюджетната комисия и тази по култура и медиите решиха Сметната палата да влезе на проверка в БНР.

„Целта на одита е да се провери ефективността и законосъобразността на изразходваните средства по бюджета на БНР”, посочи председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Финансовият одит ще е за периода от 1-ви януари 2017 г. до края на септември 2019 г.

„При този одит ще проверим законосъобразността на управленските решения на двамата генерални директори, тъй като проверката включва периода на двама генерални директори, така също и на управителния съвет, разходите за възнаграждения по трудови и извънтрудови правоотношения, разходите за издръжка и капиталовите разходи за придобиване на различни активи. Ще проверим дали се спазват и изискванията на Закона за обществените поръчки”, заяви Цветан Цветков, председател на Сметната палата.

Журналисти на протест пред БНР (СНИМКИ)

В четвъртък по обяд пред националното радио се проведе протест в знак на несъгласие с управлението на настоящото ръководство. Журналисти, представители на неправителствения сектор и други граждани обявиха, че искат оставката на Светослав Костов заради нарушаване на свободата на словото.

„На първо място искаме да призовем институциите да си свършат работата и да не затварят казуса БНР”, каза Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти.

Очаква се проверката на Сметната палата да приключи до 31 януари 2020 г. В петък СЕМ трябва да се произнесе имало ли е нарушения от страна на БНР и каква ще е съдбата на ръководството на радиото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.