Депутатите приеха предложението Сметната палата да направи одит на БНР

Парламентът създаде временна комисия, която ще проучва фактите и обстоятелствата, свързани с прекъсването на излъчването на програма „Хоризонт" на Българското национално радио. Предложението бе подкрепено от 120 народни представители. Председател на комисията е Тома Биков от ГЕРБ.

„Проблемът е, че радиото е натрупало 4 милиона дефицит. Целта е след това да променим Закона за радиото и телевизията, защото там има структурен проблем“, обясни Биков.

Сметната палата влиза на проверка в БНР

А Съветът за електронни медии заседава извънредно в петък. Експертите ще обсъждат какви ще бъдат последствията за генералния директор Светослав Костов.

Днес Народното събрание реши Сметната палата да провери финансовото управление на БНР. Предложението на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова, Александър Ненков и Красимир Ципов беше прието със 116 гласа „за“, без „против“ и с един „въздържал се“.

Одитът за съответствие при финансовото управление на БНР ще обхване периода 1 януари 2017 г. - 30 септември 2019 г. Ревизията започва от 1 октомври, а докладът трябва да е готов до края на януари.

Журналисти на протест пред БНР (СНИМКИ)

Поводът за проверката е спирането на излъчването на радиото на 13 септември тази година - нещо, което не се е случвало и през Втората световна война, каза от трибуната Боряна Георгиева от „Атака“, член на парламентарната комисия по културата и медиите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.