Това беше решено на извънреден председателски съвет в петък

Парламентът може да премахне съкратената процедура за тежки престъпления до две седмици. За това се разбраха депутати от всичките парламентарни групи в петък.

На председателски съвет в Народното събрание те решиха промените в наказателно-процесуалния кодекс да минат до 16-ти октомври. 

От трибуната на парламента БСП поискаха извънреден председателски съвет с участието на правосъдния министър Данаил Кирилов. А причината - да се вземе решение относно съкратеното съдебно следствие. 

На първо четене: Отпада съкратеното съдебно следствие при тежки престъпления

„Не можем да оставим два взаимоизключващи се законопроекти да вървят едновременно. Трябва да решим въпроса за сливането на тези закони спешно. Рискувате да нарасне напрежението в страната”, заяви председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова.

„По-скоро тук се нагнетява допълнително напрежение. Категорично възразявам начина, по който се използва казусът, мъката, неволите на хора, за да се трупат политически дивиденти”, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ  Даниела Дариткова.

И въпреки разногласията се стигна до консенсус. Предложенията на БСП, „Обединени патриоти” и ВОЛЯ без съкратено производство при тежки умишлени престъпления ще се гледат преди предизборната ваканция на депутатите. А правосъдния министър контрира думите на Нинова.

„Двете решения не са противоречащи, те са допълващи. Едното казва какво става в процеса, а другото казва каква е правната последица – т.е. как се определя присъдата”, поясни министърът на правосъдието Данаил Кирилов. И обясни, че предложенията на ГЕРБ в Наказателния кодекс не изключват най-тежката присъда.

"ЗА" И "ПРОТИВ" СЪКРАТЕНОТО СЪДЕБНО СЛЕДСТВИЕ: При кои случаи е справедливо то да отпадне?

„Има деяния, в които самият деец иска да признае, но съдът може да реши най-тежкото наказание – доживотен затвор без право на замяна. Това не е ли по-гъвкаво от плоското решение да се зачертае въобще този институт?”, смята Кирилов.

А за да може съдът да прави по-лесна преценка, от ресорното министерство са изготвили каталог с тежки престъпления.

Предлаганите законови промени за съкратеното съдебно следствие влизат на извънредно заседание в правната комисия във вторник. А до 16 октомври текстовете трябва да бъдат окончателно гласувани и в пленарната зала.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.