Това сочи анализ на държавната агенция "Безопасност на движението"

Едва 30% от над милион шофьори, заснети с превишена скорост, са били открити и санкционирани от пътната полиция. Това показва първият анализ за пътната обстановка, изготвен от държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“. Според анализа на държавната агенция липсата на ефективен контрол и фактът, че водачите масово остават ненаказани, е основна причина за големия брой инциденти на пътя. Затова до Нова година се планира насищане на пътищата у нас с камери, които ще следят не само за превишена скорост, но и за това дали сме с колан в автомобила, за липса на застраховка и за технически преглед.

Само за седмица: Близо 45 000 нарушения на скоростта в страната

Над милион нарушения са засекли камерите за превишена скорост през 2018-та. Само 300 000 от шофьорите са били наказани.  „Не може да бъде установен водачът, съответно няма връчване на фиша, съответно, след като не е връчен фишът, той остава в правния мир като невръчен”, обясни   Милен Марков от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Пътните експерти са съгласни. „Събираемостта е под 50%, каквото и да правим, каквито и усилия да правим, законът за административните нарушения и наказания е от 1969 година”, заяви Богдан Милчев от Институт за пътна безопасност.

Засилени проверки по пътищата в страната

За да започнат ефективно да се налагат санкции, от агенцията вече са задействали процедура по закупуване на камери.  „За по-добро засичане и установяване на шофьорите, не само на собствениците.  Технически средства за контрол не само на скоростта, но и на други нарушения като например поставянето на предпазни колани, използването на телефон, преминаването на червено”, допълни Марков.

Планира се и оборудването на патрулките с ПОС терминали, за да могат водачите да плащат веднага глобите си. Такива устройства ще има и в държавните учреждения. „Идеята е, когато някой отиде в някоя община или някоя друга държавна служба и иска да му бъде направена някаква услуга, тези служби да имат онлайн връзка с МВР, по-конкретно Пътна полиция и съответно да могат да получат тази услуга , след като са си заплатили издадените наказателни постановления”, обясни още Милен Марков.

АКЦИЯ: Засилени проверки по пътищата за контрол на скоростта

Предстои неприятна изненада на границата и за чужденците, които нарушават правилата у нас. Те няма да могат да напускат страната без да са си платили санкциите. Според анализа местата с концентрация на пътно-транспортни произшествия у нас са 77. Сред тях е и този път край Драгичево.  Маркировката и пътните знаци на всеки един от тях вече се освежават и подновяват от Агенция „Пътна инфраструктура“. А шофьорите са обединени около тезата, че не липсата на контрол, а поведението на водачите е причина за войната на пътя.

В помощ на водачите, от агенцията изготвят интерактивна карта, която ще ги насочва къде има инцидент или движението е затруднено. Тя ще може да се следи онлайн.  Патрулките на пътните полицаи ще бъдат оборудвани и с всичко необходимо за спешна помощ, защото според анализа те много често са на мястото на катастрофата преди линейката.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.