Това става ясно след акция на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция TISPOL

Двойно повече нарушители на пътя засякоха камерите и патрулите на полицията този август, в сравнение с август миналата година. Всеки ден те хващат по 5 000 души, които карат с превишена скорост.

Общо 44 539 нарушения на скоростта са установени на територията на цялата страна по време на специализираната полицейска операция за контрол на скоростта. Акцията се проведе от 12 до 18 август по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция TISPOL. Мобилните камери са установили най-големия брой нарушения  – 21 038. Със стационарно-преносимите са регистрирани 18 602, а със стационарните – 4 862.

В близо 90% от случаите скоростта се превишава през деня. Най-много са джигитите в София и във Велико Търново, където са станали и най-много катастрофи.

„Статистиката за изминалите 7 месеца показва, че при настъпване на ПТП по вина на водача, около 30% от тези произшествия са свързани със скоростта”, обясни гл. инспектор Илия Георгиев, отдел „Пътна полиция” към ГД „Национална полиция”.

Законът се нарушава най-вече по магистралите и главните пътища, според полицията. 

„Август месец е изключително травматичен от гледна точка на пътнотранспортни произшествия”, заяви инспектор Георгиев.

По някой път водачите, завладени от емоцията на предстоящата ваканция, си позволяват да натискат газта малко повече.

Глобите за превишена скорост са от 20 до 700 лева. Сумата скача двойно при всяко повторно нарушение. Над 30 км/ч над разрешеното могат да ни костват и книжката.

По време на операцията са установени 5 издирвани лица и 9 нелегални мигранти.

Евростат: България е на първо място в ЕС по брой загинали при катастрофи с коли

Същевременно Евростат излиза с тревожна статистика. България е на първо място в Евросъюза по брой на загинали в катастрофи с коли.

Черната статистика на пътните инциденти с фатален край, само за първите 6 месеца на тази година, показва 254 загинали и над 3000 ранени. Или средно 42-ма убити българи на месец.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.