Възможни са затруднения на летище „Ел Прат“

Транспортната обстановка в Барселона като цяло се нормализира, но заради продължаващите протести след издадените вчера от Испанския върховен съд присъди са възможни прекъсвания на автомобилните и релсови пътища в автономната област Каталуния и в столицата й Барселона в частност. Това съобщиха от Министерството на външните работи.

Особено уязвимо в това отношение е международното летище „Ел Прат“. През деня на летището процедурите по чекиране на заминаващи пътници вървят нормално, макар и с по-големи от обичайните опашки поради обстоятелството, че стотици пътници са пренощували на летището. Бяха отменени 45 полета, планирани за днес, по-голямата част от тях вътрешни, на една от испанските авиокомпании.

Сблъсъци избухнаха на летището в Барселона (ВИДЕО+СНИМКИ)

В голяма степен е възстановен железопътният транспорт след отменените вчера над 50 рейса до Жирона и Тарагона.

Прекъснати са пътища в района на прилежащото към Барселона градче Матаро, където освен път N-II протестиращите са прекъснали и движението на крайбрежната електричка. В ранните часове на деня е имало опит за поставяне на заграждения по Средиземноморската магистрала АР-7 в околностите на Барселона, но пътните ленти са разчистени. Затворени са следните пътни артерии:

 

∙             C-65  край гр. Каса де ла Селва (провинция Жирона) в двете посоки.

∙             С-17 и С-25 край гр. Гурб (провинция Барселона)

∙             N-141 край гр. Бескано (провинция Жирона)

 

Във връзка със събитията в Барселона от министерството препоръчват на пътуващите през следващите дни от летище „Ел Прат“ български граждани да се свържат предварително с авиокомпаниите, които ще изпълняват техни полети, за да уточнят кога точно ще бъдат отворени техните гишета за чекиране на багаж и получаване на бордни карти.

Препоръчително е също така българските граждани да са на летището няколко часа преди запланувания полет.

Съветваме също така да се да избягват местата на протестите и големите струпвания на хора, както и да се спазват указанията на местните сили за сигурност – полиция, гражданска гвардия, жандармерия.

Необходимо е да се има предвид, че протестите могат да ескалират, особено до 18 октомври, когато от профсъюзите е насрочена генерална стачка, в която се очаква да се включат десетки хиляди жители на областта.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си