Идеята на мантинелите е да разделят платната за движение на скоростни пътища

Държавата започва борба с войната на пътя чрез мантинели. Идеята е съоръженията да разделят платната за движение на скоростни пътища, за да не се стига до челни сблъсъци. Предложението идва на фона на стряскащо проучване, според което близо четвърт милион български шофьори си признават, че са агресивни на пътя.

В анализа Индекс за безопасно шофиране са участвали над 57 000 водачи. Те са попълнили анкета и са определили сами поведението си на пътя. Профилът на рисковия водач у нас е мъж до 39 години, активен шофьор на по-нов и мощен автомобил.

Нетърпелив, нетолерантен и разсеян мъж, който кара с висока скорост и е с основно образование. Такъв е профилът на рисковия водач у нас. В графата попадат над 140 000 водачи на леки автомобили и още 100 000 шофьори на камиони и автобуси. Всеки трети от рисковите водачи признава, че е участвал в катастрофа. Държавата търси вариант да спре войната на пътя.

Шофьори с изтекли документи и без преминат психотест превозват ученици

"Много е лесно да кажем, че става въпрос за грешка на водача, но тази грешка има друга причина, която е довела до нея - дали става въпрос за липса на знания и умения на водача, дали става въпрос за неговото психологическо състояние, за умора, за разсейване", каза председателят на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" Милена Крумова.

Най-голям е броят на челните сблъсъци у нас – близо 300 от началото на годината. Затова вече има изготвено предложение за законодателна промяна. "Когато е възможно да се търсят варианти за физическо разделяне на насрещните потоци на движение, което предотвратява челен сблъсък", каза още Крумова.

"БИГ БРАДЪР" НА ПЪТЯ: 31 триноги и 150 мобилни камери следят за скорост

Според експертите, лошото обучение на кандидат-шофьорите също е сред основните причини за многото катастрофи. Затова държавата се впусна в масирани проверки на автошколи. "Има учебни центрове, върху които са наложени мерки за спиране на дейността временно, до отстраняване на несъответствията", заяви директорът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Бойко Рановски. 

От началото на годината са затворени шест автошколи. Книжките на 197 души са били отнети от ДАИ, защото се е оказало, че са ги взели с фалшиви дипломи.

Инициативата се осъществява с медийната подкрепа на Нова Броудкастинг Груп.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.