За да има нов обвинител номер едно, за него трябва да гласуват поне 17 от съдебните кадровици

Висшият съдебен съвет избира утре шестия главен прокурор на България след демократичните промени. За да има нов обвинител номер едно, за него трябва да гласуват поне 17 от съдебните кадровици. Преди да  встъпи в длъжност, обаче, президентът трябва да издаде указ за назначаването му.

Главният прокурор осъществява надзор за законност, ръкоководи прокуратурата, организира и разпределя работата на своите заместници. Това е записано в член 126 на българската Конституция. Ден преди избора на нов обвинител номер едно, изследване на агенция "Тренд" показва, че над 2/3 от хората у нас знаят за предстоящия вот. „Това, което ми направи впечатление, когато тетсвахме въпроса "Какви качества трябва да притежава главният прокурор?", на първите места излизат моралните качества - да е честен, да е коректен, да не е корумпиран”, коментира Димитър Ганев.

Фалшива новина за Гешев часове преди избора на главен прокурор

Изследването е проведено между 1 и 10 октомври и обхваща 1000 души. Данните показват, че хората слагат на второ място управленските опит и умения , когато става въпрос за  личности на публични постове. „Г-н Гешев е в малко по-особеното положение вече няколко години да е заместник-главен прокурор. Тоест, от него хората биха очаквали по-скоро веднага да влезе в обувките на главен прокурор и съответно ще очакват и ще оценяват за неговата работа от самото начало на встъпването му в длъжност”, допълни социологът от „Тренд”.

Настоящият обвинител номер едно Сотир Цацаров е категоричен - ВСС е готов да избере неговия наследник. „Аз лично нямам никакво напрежение. По тоя въпрос очаквам създаването на

Встъпването в длъжност на новия главен прокурор става след указ на  президента. Държавният глава има право веднъж да откаже да подкрепи избора на ВСС. „Но ако Висшият съдебен съвет повторно предложи същото лице, президентът е длъжен да издаде Указ”, обясни бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

„Кандидатурата е предложена от прокурорската колегия. Тя е решила, че тя ще бъде професионална. Има право и министърът на правосъдието да издигне кандидатура. Ако бе издигнал кандидатура, вероятно щяхте да ме питате "А защо изпълнителната власт се намесва в съдебната власт?", коментира още Сотир Цацаров.

„Това не е нещо изключително за страната. Защото,а ко си спомним в миналото - Иван Татарчев беше назначен, без да има алтернативни кандидатури”, каза още проф. Пламен Киров.

Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари следващата година. По Конституция, ако дотогава няма избран нов главен прокурор и ВСС започне процедурата отначало, прокуратурата ще бъде ръководена от изпълняващ длъжността.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.