Причината е обгазяването в града

Регионалната инспекция по околната среда и водите започва проверка, заради обгазяването в Русе. Малко след 5 следобед в четвъртък градът беше обхванат от гъста пелена дим. Много хора се оплакват, че им е трудно да дишат.

Пожари в Румъния замърсиха въздуха над Русе (ВИДЕО+СНИМКИ)

От екоинспекцията в града съобщиха, че вероятно причината за задушливата миризма са пожари в селскостопански земи в Румъния.

Измервателната станция в Русе е отчела пик на фините прахови частици, като в 17 часа те са достигнали до 400 микрограма на кубичен метър. Повишени са нормите и за въглероден оксид.  

„В момента стойностите на фините прахови частици са нормални за сезона. Това, което са вдишали хората в рамките на един час вчера няма как да окаже влияние върху тях”, заяви инж. Любомир Атанасов - директор РИОСВ – Русе.

„Още вчера, след получаване на първите сигнали, наш екип направи проверка в източната част на града. Информиран е министър Димов, той веднага е уведомил неговия колега от румънска страна. В момента вече няма проблем. Вероятно са горели стърнища. Чакаме информация от румънските власти.”, каза още той.

Министерството на външните работи сезира румънските власти във връзка със замърсения въздух в Русе заради горящи стърнища на румънска територия. От МВнР са изпратили писмо до румънския посланик Йон Гъля, който от своя страна е алармирал румънското Министерство на външните работи.

В същото време посланикът ни в Букурещ Тодор Чуров се е свързал със заместник-кмета на град Гюргево. Оттам са изпратили екипи, които са установили, че стърнищата са загасени.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.