Тъжната вест съобщиха от Съюза на артистите в България

Тази нощ на 47-годишна възраст почина актьорът Йосиф Шамли от трупата на Народния театър "Иван Вазов".

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Йосиф ще остане в историята на българския театър със своите десетки превъплъщения на сцената. В последния сезон той беше част от спектаклите „Нощна пеперуда" от Пьотр Гладилин, „Наблюдателите” от Константин Илиев, „Опит за летене” от Йордан Радичков, „Калигула” от Албер Камю, „Спускане от връх Морган” от Артър Милър, „Теремин: музика, любов и шпионаж” от Петър Зеленка”, припомнят от Съюза на артистите в България.

Йосиф Емилов Шамлиев е на роден 2 януари 1972 г. в София. През 1994 г. завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в първия клас на професор Здравко Митков. През 2003 г. специализира режисура в Нов български университет в класа на Леон Даниел.

Сред първите му роли на професионална сцена са Войцех във “Войцех” от Георг Бюхнер в Драматичен театър "Стефан Киров” в Сливен, Луцифер в “Каин” от Джордж Байрон в Родопския драматичен театър в Смолян, Били Бибит в “Полет над кукувиче гнездо” в Драматичен театър “Константин Величков” в Пазарджик. От 2003 г. е в трупата на Народния театър “Иван Вазов”.

През 1995 г. получава Аскеер за ролята на Били Бибит в „Полет над кукувиче гнездо“ от Дейл Васерман/Кен Киси, постановка Симеон Димитров, Драматично-кукления театър в Пазарджик в категория „Поддържаща мъжка роля“. През 2008 г. е с Номинация за ролята на Порфирий Петрович в „Престъпление и наказание“ по мотиви от едноименния роман на Фьодор М. Достоевски, сценична версия и постановка Владлен Александров, Народен театър „Иван Вазов“ в категория „Водеща мъжка роля“. През 2016 г. получава "Аскеер" за ролята на Цера в „Ничия земя". Адаптация по едноименния филм на Данис Танович. Постановка Стоян Радев, Народен театър „Иван Вазов" в категория „Поддържаща мъжка роля".

Зад гърба си Йосиф Шамли има и десетки филмови роли, сред които в хитовите български сериали "Откраднат живот" и "Дяволското гърло". Участва и в "Хитман", "Дзифт", "Източни пиеси". Едни от последните му роли са в „Сцени, отпаднали от живота на една актриса" и "Спасителят в прахта". 

Екипът на NOVA изказва искрени съболезнования към семейството и близките на Йосиф Шамли!

Поклон пред паметта му!

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.