В понеделник премиерът ще се срещне с Доналд Тръмп

Премиерът Бойко Борисов ще поиска във Вашингтон отпадане на американските визи за българи. Днес премиерът замина на официално посещение  в САЩ. утре той ще се срещне с президента Доналд Тръмп.

Данни на Американската търговска камара показват, че американските инвестиции през 2018г. са 5,7% от всички преки чуждестранни инвестиции у нас. А за целия период от 1990-та година досега инвестициите от Съединените щати достигат 4,5 млрд. долара. А ключовите теми, които ще бъдат поставени на масата в Белия дом се очертават – отбраната, енергийната независимост и търговията.

Премиерът Борисов за втори път ще прекрачи прага на Белия дом. През 2012г. той бе посрещнат от президента Барак Обама. Тогава фокусът на разговорите в Овалния кабинет  беше облекчаване на визовия режим за българите, което Борисов поиска. Тази тема остава в дневния ред и на предстоящите разговори и утре с президента Доналд Тръмп.

Тръмп ще обсъди енергийната независимост, отбраната и корупцията с Борисов

Други ключови теми, които ще бъдат поставени на масата в Белия дом са отбраната и енергийната независимост. Това сподели преди дни и новият посланик на Съединените щати у нас – Херо Мустафа.

От Америка се чакали експерти, които да проучат как и дали могат Щатите да развият ядрената енергетика у нас – както с проекта Белене, така и около АЕЦ „Козлодуй”. 

Утре Борисов ще подари на Тръмп уникална ловна пушка, изработена в Габрово. И малко история - първият демократично избран президент у нас – Жельо Желев първи стъпва и в Белия дом. През 1990г. Тогава държавен глава на САЩ е Джордж Буш – старши. По-късно Желев се среща  и с Бил Клинтън.

Следва и американска президентска визита у нас – през 1999г. президентът Петър Стоянов посреща Бил Клинтън на българска земя. Посещения във Вашингтон направиха и президентът Георги Първанов през 2005г., и премиерът през 2008г. Сергей Станишев , при Джордж Буш – младши. Президентите Росен Плевнелиев и Барак Обама имат редица срещи. А тази година на прием при стопнина на Белия дом Доналд Тръмп, беше и държавният глава Румен Радев.

А междувременно Борисов обяви пред журналисти в самолета за Вашингтон, че България няма да допусне у нас да се изгради черноморска база на НАТО. Той повтори тезата си, че Черно море трябва да остане зона за, "платноходки, туризъм и мир".

ВСИЧКО ЗА СТРАТЕГИЧЕСКАТА СРЕЩА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.