Лекарите в "Пирогов" ще лекуват пострадалите

Стабилизирано е състоянието на пострадалите работнички на оръжейния завод „Арсенал” в Казанлък. Tе бяха докарани в Клиниката по изгаряния в „Пирогов” в понеделник вечерта. Трите жени са пострадали, след възпламеняването на барут в завод на предприятието.

Разследването по случая продължава. 

 

Състоянието на една от тях е по-тежко, жената е с 25% изгаряния. Според разследващите най-рано след 2 месеца ще станат ясни причините за инцидента.

„Една от жените е в по-тежко състояние, с по-обширни изгаряния. При нея има между 20-25% изгаряния, което ще бъде обгрижено по възможно най-добрия начин, но само по себе си представлява риск за живота й. Допълнително има увреждане и на очите, има и съчетани травми, всяка от които ще изисква своето внимание и грижа. Всичко възможно, по отношение на медицинската част, е направено в най-кратки срокове, което дава и най-добър шанс при тези пациенти, без да забравяме, че това са сериозни травми. Ние ще очакваме тяхното развитие”, заяви зам.-директорът на „Пирогов” проф. д-р Николай Габровски.

Инцидент в завод "Арсенал", трима пострадаха (ВИДЕО)

„Извършен е оглед на местопроизшествието и е иззето изделието, при обработката на което се е получило възпламеняването. Можем да направим извода, че при обработка на барута в корпуса на изделието, който е бил в количество от 16 грама, при самото му пресоване е възникнало възпламеняване, което е предизвикало изгарянията по ръката и лицата на пострадалите”, заяви говорителят на прокуратурата в Казанлък Таня Димитрова.

„Точната причина за настъпване на трудовата злополука ще се докаже чрез заключение на назначената взриво-техническа експертиза. Възможно е да е допусната  небрежност при боравенето с това изделие, възможно е да има нарушение на техническия процес”, обясни още тя.

 

 

От ръководството на казанлъшката оръжейница „Арсенал” са поели инициативата за лечението на пострадалите. От там са взели решението за транспортирането им в „Пирогов”.

„Първоначалният срок на разследването е 2 месеца. Такъв срок ще бъде даден и за изготвяне на всички експертизи, включително и съдебно-медицинските. Ако е необходимо удължаване на срока, то ще бъде дадено”, заяви прокурор Димитрова

„Касае се за цех №130 от Завод 3. Помещението не е голямо, няма материални щети в резултат на възпламеняването. То се е случило над изделието на конкретното работно място, няма разпространение в цеха, който не е голям. Прокуратурата ще изиска заключението на Инспекцията по труда, която ще извърши проверка, за да може да се запознаем с констатациите й”, добави тя.

Репортер: Георги Манев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.