Земетресението е било усетено по високите етажи

Мощното земетресение в Албания беше усетено и у нас. Трусът е усетен по високите етажи в сгради в почти цяла Западна България.

Мощно земетресение удари Албания, има жертви и стотици ранени (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Вторичните трусове, които най-вероятно са усетени, вече са около 30. Те са с магнитуд 2,5. Най-силните, три от вторичните, са с магнитуд по-голям от 5, едно от тях е с близо 5,5. Те са допринесли допълнително за доразрушаването на пострадалите сгради от земетресението в 5 часа”, обясни проф. Емил Ботев от Геофизичния институт към БАН.

Албанският премиер: Ситуацията след земетресението е драматична (СНИМКИ)

„Последният трус бе малко по-настрани, стотина километри по на север. Това показва, че зоната се довъзбужда. Искам да отбележа, че преди 40 години, там стана земетресение с магнитуд 6,9, което отне живота на 125 човека”, разказа той.

ЕС има готовност да помогне на Албания след земетресението

Земетресението бе усетено и в Благоевград.

„Усетих го, понеже погледнах в полилея и той почна да се клати. А в същото време усетих, че нещо така ме затресе в леглото”, споделя жителка на Благоевград.

„Усетих, че е земетресение. Не беше силно, но въпреки това се изплаших, след това естествено не можах да заспя, защото ме беше страх да няма последващи. От това най-много се опасявах, защото не знаех другите колко ще бъдат силни”, разказва друга.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.