„От утре по линия №18 тръгва първият от 13-те нови трамвая, които закупихме", каза още тя

Надявам се, че до две години ще може да включим в движение още 25 нови трамвая. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която се повози на първия от 13-те нови трамвая в столицата, съобщава БГНЕС.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„От утре по линия №18 тръгва първият от 13-те нови трамвая, които закупихме. Очакваме утре от завода да тръгне следващият и така поетапно да се включат по линии още 13 нови трамвая“, каза тя и уточни, че цената на един нов трамвай е над 3.3 млн. лв.

„Именно високата цена на екологичните возила пречи на общината да обнови трамвайния транспорт в града с темповете, които искат, но въпреки това голяма част от него вече е обновена”, увери Фандъкова.

Тя поясни, че в момента, в града се движат 25 трамвая PESA като част от тях обслужват пътниците по линии 1 и 7.

Увеличават се част от данъците в София

„Продължаваме с модернизацията на наземния транспорт, заедно със строителството на метрото. В момента тече процедура за закупуването на още 25 нови трамвая. Три фирми са подали документи. Процедурата се прави от Столичния Електротранспорт, а средствата са осигурени от ОП „Околна среда“, обяви кметът.

Попитана дали част от третия лъч на метрото ще бъде пуснат навреме, тъй като наскоро стана ясно, че може би ще има забавяне, заради високите нива на подпочвени води в метростанциите, градоначалникът заяви, че към този момент няма забавяния по сключените договори.

„При пет от станциите строителните дейности приключиха. В момента текат тестовете на влаковете. Имам информация от директора на „Метрополитен“, че след седмица завършват строителните дейности и на останалите станции. Тестовете на влаковете ще продължат и там“, заяви още тя.

Фандъкова: Да няма училище без физкултурен салон (СНИМКИ)

Фандъкова подчерта, че съоръжението е много сериозно и тя не кара строителите да бързат, но държи всичко да е направено както трябва.

Кметът опроверга и твърдението, че в предизборната си кампания е обещала да не вдига данъците.

Фандъкова отрече разпространената информация в социалната мрежа, че се планира повишаване на цената на билета за градския транспорт от 1.60 на 2.40 лв. „Не категорично. На този етап не го коментираме. Няма и необходимост от това“, заяви още кметът. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.