Това стана ясно на пресконференция в Столичната община

По-високи данъци за колите и върху сделките с имоти в софия. Кметът Йорданка Фандъкова предложи частично увеличение на ставките. Данъкът за автомобилите ще се увеличи с различен процент в зависимост от екологичния стандарт на колата и нейната мощност. Най-голямо ще е поскъпването за най-старите и най-мощни автомобили. Така за кола над 20 години с категория евро 2 и мощност от 200 конски сили догодина ще се плащат 326 лева данък при 222 лева през тази година. При категории евро 5 и евро 6, с мощност до 100 конски сили, данъците ще се запазят.

Какво налага вдигане на местните данъци и такси?

Предлага се за всяка сделка с имот или кола, на общината вече да се плащат 3% от стойността при 2.5 на сто в момента. Тази година по това перо в общината трябва да влязат 100 млн. лева. При новите такси сумата трябва да нарасне до 122 и половин милион лева.

СЛЕД ИЗБОРИТЕ: Габрово с 50% по-висок данък „сгради", Пловдив мисли за по-нисък за МПС

С увеличението на ставките за колите от общината прогнозират допълнителен приход от 17 млн. лева за 2020 г. Допълнителният приход от увеличението ще отиде за ремонт на квартални улици и тротоари. Половината от парите - 10 млн. лева, ще бъдат дадени на районните кметове.

"Справедливият принцип е замърсителят плаща. Това увеличение е минимално и е позволеното по закон. Не очаквам много хора заради това да оставят колите си, по-скоро мерките за това са тези, по които работим и в които ще инвестираме тези средства за подобрение на градския транспорт - създаване на по-добър довеждащ транспорт и по-добри разписания", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.