Премиерът и финансовият министър поискаха кметовете да не променят налозите в общините

След местните избори идва въпросът за местните данъци и такси. И премиерът, и финансовият министър поискаха кметовете да не променят налозите в общините, но в Габрово вече има предложения как хазната да се напълни повече.

Таня Христова от ГЕРБ е избрана за трети път и вече е готова с по-високи данъци върху колите и жилищата. От тях тя очаква около милион и 800 000 лева повече приходи. Таксата „смет" в града обаче остава без промяна.

В една от общините на БСП - Перник - новоизбраният кмет Станислав Владимиров обясни за NOVA, че със сигурност данъците няма да се увеличават. Много трудно обаче ще се вземе и решение за понижение и затова по-скоро ще останат същите.

В града на пестеливостта избраната на първи тур кметица има предложение: с по-високи данъци да спести за нови пътища, култура, образование и градски транспорт.

„Как другите общини в държавата са издържат само габровската не може?”, пита Николай Ненков.

От 1973 година той живее в Габрово. Има къща в Етъра. Не си дава парите за общата полза, защото не вярва в нея. „Преди изборите започнаха асфалтиране на пътища, които до изборите ги нямаше и сега какво? Дайте да избиваме парите по най-лесния начин и да ги взимаме пак от хората”, коментира той.

Конкретното предложение е да се повиши данъкът върху сградите с около 50%. „Средно, за масовите жилища, за тези, които са основни за габровци, е от 5 до 20 лева, в зависимост от местоположението на самия имот, а за селата увеличението е 2,3 или 5 лева”, заяви Мария Йозова - директор на дирекция „Местни данъци и такси”, Община Габрово.

По-скъпо в община Габрово ще струва и да имаш кола - ако тя е до 3 тона и половина и без екологична категория. „Редно е, според мен, управляващите да ни убедят, че трябва да бъдат увеличени данъците”, коментира Светла Стефанова.

Депутатите от три комисии приеха Бюджет 2020

От Общината обясняват, че от 2008 година досега само веднъж в годината, на предишните местни избори, местните данъци са били вдигани.

В началото на седмицата, веднага след изборите, новият кмет на Пловдив Здравко Димитров реши да зарадва съгражданите си. „Аз съм „за” намаляването на данък МПС”, заяви той.

Четири дни по-късно обаче финансовият министър Владислав Горанов косвено попари ентусиазма му и уточни, че местните данъци са ниски по принцип и че ако кметовете искат да ги намалят още - на тяхна отговорност. „Само че в един момент, когато преценят, че искат да имат минимални данъци или никакви данъци, да бъдат така любезни да не се обръщат към правителството. Изкушението да разказваш приятни за ухото истории обърква българските граждани - те живеят с усещането, че съществуват безплатни неща”, коментира той.

Горанов: Местните данъци в България са изключително ниски (ВИДЕО)

Най-безплатно и най на шега искат да живеят в Габрово. „Ние сме пестеливи хора, да не кажа стиснати”, каза Светла Стефанова.

Откъдето и да сте, каквито и данъци да имате за плащане, срокът за издължаване към местната хазна за следващата година е 31 октомври 2020 година.

Репортери: Велина Сашева, Мартин Георгиев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.