Синдикатите не виждат конкретен повод за смяната на Петков, а представители на майките на деца с увреждания поискаха той да бъде върнат на поста

Ден след оставката на Бисер Петков , правителството все още не е коментирало детайлно мотивите за нея. Очаква се те да са водещата тема на коалиционния съвет между ГЕРБ и Патриотите във вторник. ,

 „Правителството си има свое собствено виждане. Ние се надяваме, че човекът, който ще поеме тази позиция ще работи добре. Тази сфера е тежка, хората, които работят в нея се нуждаят от повече подкрепа”, каза Йорданка Фандъкова – зам.-председател на ГЕРБ/ кмет на София

Борисов поиска и прие оставката на Бисер Петков

Пред NOVA синдикатите, които тази седмица протестираха против промени при болничните, коментираха че оставката не е изненада.

„Бисер Петков беше сложен на дузпата още миналата година. Това мен лично не ме изненадва чак толкова много. Когато се уволнява министър причина винаги ще се намери. А и повод ще се намери. Сега пък не виждаме конкретен повод, говори се за някакви натрупвания във времето”, заяви Димитър Манолов – президент на КТ „Подкрепа”

 

 

Освободеният министър получи подкрепа от майките на деца с увреждания. Както при първата му оставка преди година, и сега, те настояват Петков да остане на поста си. Протест с подобно искане е насрочен за понеделник. Инициатор е група във Facebook на име "Бисер Петков".

Защо си отиде социалният министър Бисер Петков?

 “Това е удар върху децата и хората с увреждания. Той е експерт, който разбра проблемът на хората с увреждания и започна работа по реформата. Не приемаме и този мотив, че нещо се е забавило. Напротив – забавянето е отпреди 10 години”, коментира Вера Иванова – „Системата ни убива”

Председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов заяви, че още с назначаването на Петков на поста е било ясно, че той е експерт, а не политик.

„Аз се хващам за тази дума политически, защото когато Бисер Петков беше избран за министър на всички беше ясно, че неговият профил беше на експерт….Така че от него да се очакват политически решения е малко пресилено”, Хасан Адемов – председател на Социалната комисия в НС

А социолозите виждат в оставката му опит да се тушира напрежението, натрупано в социалната сфера.

„Видно е, че не намери решение на тези дългогодишно натрупани проблеми, които не са от вчера или днес. Но не могат да попаднат на човек, който да реши тези проблеми. А тук те се решават с много тежки реформи”, обясни Евелина Славкова – изследователски център „Тренд”

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.