В четвъртък Русия обяви наш дипломат за персона нон грата

Изгоненият от Кремъл дипломат от посолството ни в Москва е Георги Пройнов. Той е съветник в служба "Търговско-икономически връзки", научи NOVA.

На среща по инициатива на премиера, Борисов и Макаров са се съгласили, че отношенията между двете държави трябва да се развиват в прагматичен и добронамерен дух и пречки затова нямало. Борисов е изтъкнал, че страната ни ще продължи да се придържа към националните си интереси, както и към общите европейски и евроатлантически политики.

Русия обяви български дипломат за персона нон грата

По-рано министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира експулирането на българския дипломат.

 

„В дипломацията има реципрочност. Това се очакваше. Тази нощ той е напуснал територията на Русия, имаме контакт с него. Семейството му в рамките на следващите десетина дни също ще се прибере”, поясни той.

Соломон Паси: Путин е най-голямата заплаха за НАТО

„Смятам, че с Русия трябва да държим добри отношения, да не даваме поводи за конфликти. Но отношенията ни трябва да бъдат на принципна основа като равнопоставени, взаимноуважаващи се страни. А не да бъдем третирани като малките неблагодарни деца на балканите”, смята министъра.

А днес депутатът от Думата Игор Анански обяви пред руска агенция, че цитирам "спирането на Турски поток", ще доведе до това, че България ще загуби статута си на газов хъб, както и преференциите за транзитирането на газ.

Бившият външен министър Соломон Паси също не очаква задълбочаване на дипломатическия конфликт.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook