Той трябва да напусне Москва в срок до 24 часа

Ново дипломатическо напрежение между София и Москва. Русия обяви наш дипломат за персона нон грата и той трябва да напусне страната до 24 часа. Нотата за това е връчена на посланика ни в Руската федерация Атанас Кръстин тази сутрин. Мотивът - реципрочни действия.

 

Обявиха за персона нон грата руския дипломат, уличен в шпионаж

Посланикът ни Атанас Кръстин е бил повикан днес в руското външно министерство. Там му е връчена нота, че дипломат от нашата мисия в Москва вече е персона нон - грата и има броени часове да напусне територията на Руската федерация. Нито България, нито Русия съобщават неговото име. Той е избран на реципроцен принцип - тоест, рангът му е такъв, какъвто беше на руския дипломат, когото България прогони като персона нон грата в края на октомври. Обяснението за това тогава беше, че руснакът е заподозрян в шпионаж.    

 

Малко повече от месец, след като България обяви за персона нон грата руски дипломат - Москва очаквано отговори по същия начин.

Политическите реакции у нас не закъсняха. Според управляващите дипломатическият ход на Москва няма да повлияе на отношенията между двете страни.

„Разговорът в посолството е бил съвсем добронамерен. Смятам, че отношенията между България и Русия нямат промяна”, заяви Тома Биков, ГЕРБ.

Според опозицията обаче има проблем в българо-руските отношения.

„Лошо е, когато се стигне до подобно изгонване на дипломати. Припомням и изявленията на руския президент по отношение на „Турски поток”. Това означава, че има проблем”, заяви Кристиан Вигенин от БСП.  

Лидерът на НФСБ и заместник-председател на парламента Валери Симеонов призова София да не забравя икономическите си интереси.

„С други думи страната ни трябва да си гледа интересите – и от „Турски поток”, и от евентуалното поемане на строителството на АЕЦ „Белене”, винаги трябва да стои въпросът какво печелим ние”, заяви Валери Симеонов, НФСБ.

Отзованият български дипломат, чието име не се разкрива, е с ранг, равностоен на ранга на руския служител в София, когото България обяви за персона нон грата в края на октомври тази година. Тогава един от първите секретари на руското посолство в София беше уличен в шпионаж. Руснакът  провеждал редовни конспиративни срещи с българи, твърдят разследващите. Виждал се и с наш сънародник, който имал достъп до класифицирана информация на България, ЕС и НАТО.

„Има, разбира се, уязвимост. Все пак нашият дипломат не е уличен в шпионска дейност, но такава е дипломатическата практика. Би било по-скоро странно Русия да не предприеме такава мярка, след като беше обявено, че тя ще предприеме такава стъпка. Ако няма степенуване в следващи стъпки, може да сметнем, че случаят е приключил”ы коментира журналистът Валерий Тодоров.

Без да има директна връзка между двата факта, действията на Русия идват ден след като руският президент Владимир Путин остро разкритикува България за забавяне по проекта „Турски поток”, а българският премиер Борисов отговори, че ще му се обади, за да се разберат. Дали е имало разговор Борисов - Путин  в рамките на днешния ден не стана ясно. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.