Старите номера ще се запазват само за автомобили, закупени от и в България

От началото на декември  всеки, закупил автомобил, може да запази номерата му. колко ще спестим като потребители и защо полицията реши да зарадва водачите –

В края на работния ден столичният КАТ е нетипично пуст. Валентин бърза да подаде документи за регистрация на колата си, която сега е с номера от Видин.

“Защото ми е сантиментален този номер, обичам си номерът и затова ще си го запазя, а не виждам смисъл, нали,  какво като остане с друга регистрация”, казва Валентин, шофьор.

За  близо 10 години шофьорски стаж, Валентин казва, че е сменил няколко автомобила. И всеки път се налагало да губи време и нерви, за да сменя номерата им.

„Няколко пъти се е налагало да слизам от колата, да видя какъв е номерът, или поне да вадя документите, за да видя какъв е новият номер. Така като си знам старият ми е мнпого по-лесно”, допълва той.

От началото на декември, Валентин и всички български шофьори могат да запазят старите номера на колите си, ако са купили нов автомобил Услугата била в полза на гражданите, уверяват от МВР.

„Цената на един комплект регистрационни табели за автомобили е 12 лв. - 11,98 ....с регистрацията, извършването на регистрация, в нашата система автоматично се  вкарва адресът на собственика, на новия собственик и това се препраща на самите общини”, казва Любомир Димитров - ГД "Национална полиция”

Дори и да не сте с регистрационна табела от адреса си по местоживеене, данъците за колата ще плащате според налозите в съответната обшина, уточняват от МВР.

„За нас има и минуси, защото създава объркване, особено за нашите служби криминални.И деуги. когато се издирват автомобили и такова, веднага се гледа номера и по номера се установява, че е софийска регистрация. Но на практика той може да е с врачанска или каквато и да е друга”, допълва Любомир Димитров - ГД "Национална полиция"

Старите номера ще се запазват само за автомобили, закупени от и в България.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си