Той достига максимална височина 6 100 метра

Новата придобивка тепърва ще трупа летателни часове в българската военна авиобаза.

“В момента е снабден с 12 седалки пътнически за транспортни задачи, двигателите са Ариел 2С с 672 конски сили всеки един от тях, максимална продължителност на полета е от порядъка на 4 часа без допълнителни резервоари”, обясни подполк. Спас Спасов, командир на Авиобаза "Чайка"

Хеликоптерът достига максимална височина 6 100 метра, дистанция до 350-400 морски мили и е с радиус на действие 150 морски мили.

Преди да бъде доставена тук, машината е ползвана от частна норвежка компания в гражданската авиация. Машината не е снабдена с въоръжение. Ще подпомогне подготовката на пилоти, предвидена е за транспортни цели и контрол на корабоплаването.

„Той може да се ползва за борба с незаконен трафик на хора, оръжие и стоки, търсене и спасяване, авиомедицинска евакуация”, допълва подполк. Спас Спасов, командир на Авиобаза "Чайка"

Тази година военноморска авиобаза "Чайка" отбеляза 60-годишен юбилей, а хангарът за вертолетите е изграден през миналия век от тогавашните ни немски съюзници.

„Едните съюзници са ни направили хангари тогава, очаквам новите съюзници да бъдат по-благосклонни при придобиването на новата бойна техника”, коментира Красимир Каракачанов, министър на отбраната

Репортер: Искра Урумова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.