Лентата с продуцент Галя Щърбева, режисьор Петко Гюлчев и сценарист Тонислав Христов спечели специалната награда на журито и Награда на критиката за документален филм

Вдъхновяващата лента по действителен случай, която разказва за втория шанс и преобръщането на ценностната система, съвсем заслужено получи не една, а цели две награди на 24-ия фестивал за документално и анимационно кино „Златен ритон“.

„Калин и отбора на затвора“ спечели наградата за най-добър документален филм на Вуковар филм фестивал

Премиерата на лентата пред българска публика беше по време на „София филм фест“, а първото му представяне бе на „Сараево филм фест“ миналата година.

Заснемането на „Калин и отбора на затвора“ продължава пет години, а основната локация е затвора в Казичене, което го превръща в единствения по рода си в България. Лентата разказва за усилията на един мъж да преобърне ценностната система на хора, които се смятат за утайката на обществото. 

Това е историята за Калин Гайтанджиев – психолог на затвора в Казичене, който използва нестандартни методи, за да накара затворниците да се социализират и да подготви затворниците за външната среда. Мотото му е: „Заслужава си за 1 от 100”.

Филм на журналистката Галя Щърбева с премиера на "София филм фест"

„Казва: „Един от сто, ако излезе от калта, значи съм си свършил работата”, разказва Галя Щърбева.