На срещата ще се обсъждат сигурността, икономическото развитие на страните

За България няма по-ценно от това Северна Македония да стане част от Европейския съюз. Това заяви евродепутатът Ангел Джамбазки на откриването на конференцията “Западните Балкани”. Сред основните теми, които ще бъдат обсъждани на срещата са сигурността и икономическото развитие на страните от Западните Балкани, както и бъдещите перспективи за района. В конференцията се включи и българският еврокомисар Мария Габриел.

"Мястото на Западните Балкани е в Европейския съюз. Ако Европейският съюз не е в региона, други ще бъдат, дори ако това вече не се е случило. След земетресението в Албания, Европейският съюз беше сред първите помогнали с 15 млн. евро", каза еврокомисарят Мария Габриел.

Борисов: Ресорът на Габриел в ЕК кореспондира и с програмата на правителството (ВИДЕО)

"Никога няма да нарека Македония Северна, Южна, Горна и Долна. Тя за нас е братска и втора българска държава на Балканите. Историята е безспорна и се основава на историческите извори. Голямата задача в момента е да се огласи и формулира българската общност в Република Македония", каза още евродепутатът Ангел Джамбазки. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.