Това съобщи вътрешният министър Младен Маринов

„Пробата за алкохол на шофьора, блъснал двете момичета на столичен булевард, е отрицателна. По случая е образувано досъдебно производство. Водачът е спрял и оказал помощ на пострадалите”, заяви пред NOVA министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Той допълни, че „един миг невнимание преобръща живота”. Вътрешният министър съобщи, че освен тежкия инцидент на булевард „Никола Вапцаров”, в нощта срещу събота е пострадало още едно дете – на 8 години, на жп прелез в Нови Искър.

СЛЕД КАТО ДЖИП ПОМЕТЕ ДЕЦА: Какво е състоянието на оперираното момиче?

Инцидентът в София стана минути преди 20 ч. в петък. Двете деца са ударени от джип в близост до пешеходна пътека и светофар. Шофьорът твърди, че момичетата са изскочили внезапно на пътното платно, минавайки през процеп между ограда и мантинела на булеварда. Водачът казва още, че е карал с 50-60 км/ч. След удара момичетата изхвърчат на няколко метра пред колата. Шофьорът спира незабавно и им оказва помощ.

Минути след инцидента едно от момичетата починало. Другото е настанено в „Пирогов" с тежка травма на подбедрицата, която е оперирана от спешно сформиран екип. Общото й състояние е добро, казват от болницата. Лекарите се надяват, че след месец детето отново ще бъде на крака.

Джип помете две момичета на столичен булевард, едното почина

„Опасността не е само на пешеходната пътека - тя е и преди, и след нея. Всички трябва да се замислим за нашето поведение на пътя. Това е задача, която не може да реши нито една институция”, коментира министър Маринов.

На фона на личната трагедия се припомня един съвет към всички родители - през есенно-зимния сезон децата да се облечени в по-ярки дрехи и да имат светлоотразители.

 

По последни данни от началото на годината загиналите при катастрофи са 594, а ранените – 8100.

Темата със зачестилите пътно-транспортни произшествия коментира и премиерът Бойко Борисов. „Никой шофьор не е застрахован на пътя, дори да е служител на НСО. Правим всичко възможно, за да има повече контрол - полиция на всяка крачка, видеонаблюдение, пишат се актове, но катастрофите отново са факт. Не можем да върнем времето”, заяви министър-председателят.