На прицела на проверяващите са вносното пилешко месо, млечните стоки, алкохолът

Седмица преди коледните празници Агенцията по храните започна масови проверки в магазините, големите търговски вериги и пазарите в цялата страна. Целта е до потребителите да не достигнат хранителни продукти с неясен произход и с изтекъл срок на годност.  

На прицела на проверяващите са основно вносното пилешко месо, както и всички останали месни продукти. Проверяват се млечните стоки, захарните изделия, алкохолът и дали се продава фалшив мед в търговската мрежа. Още в първия ден от проверките бяха заловени нарушители.  Акцията започна от големите търговски вериги. Щандът за месо беше първият, който прикова погледите на контролните органи.

СЛЕД АФРИКАНСКАТА ЧУМА: Какво свинско месо ядем?

Следват кашкавалът и сиренето. Нарушения относно пакетирането и съхранението не бяха открити. Според потребителите обаче невинаги написаното на етикета съвпада с реалното качество. За целта разглеждат всички артикули.

Обект на проверките са и пазарите и тържищата на зеленчуци и плодове. Там контролните органи откриват и първия нарушител.

Свинското месо поскъпна рекордно

„Имаше проверка на пазара в Кричим. Там бяха конфискувани 35 килограма свинско месо с неясен произход и беше съставен акт на съответния човек, който предлагаше месото на пазара. Търговецът не даде никакво обяснение. Заколил го и искал да изкара някои лев за празниците за сметка на потребителите”, заяви Чавдар Чавдаров, началник отдел „Контрол храни“ ОДБХ-Пловдив.

Агенцията по храните заедно с Икономическа полиция ще проверяват всеки хотел и ресторант, които предлагат коледни и новогодишни оферти за семейно посрещане на празцниците. При констатирани нарушения стоките ще се изземват, а глобата за неизрядните търговци ще достига до 10 000 лв. Проверки на Агенцията по храните ще има дори в коледната и новогодишната нощ.