Редица български стоки имат потенциал да присъстват по-осезаемо на индийския пазар

“В България се снимат вече много индийски филми, но виждаме още възможности за сътрудничество - в областта на индийската традиционна медицина, както и при космическите изследвания.” Това каза индийският държавен министър на външните работи Велламвелли Муралиидхаран, който се срещна в Мадрид с българския вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева. Двамата разговаряха в рамките на 14-та среща на министрите на външните работи на Форума „Азия-Европа“ (АСЕМ).

“Ние сме най-големият производител на лавандула, а в света сме известни и с розовото масло, използвано от парфюмерийната индустрия. Интересен факт е, че Индия внася кориандър от България”, заяви Захариева. Тя изтъкна, че двете страни трябва да използват и факта, че са хъбове за ИТ компании в своите региони.

Редица български стоки имат потенциал да присъстват по-осезаемо на индийския пазар - селскостопанска продукция; парфюмерия и козметика; продукти на химическата промишленост; машини за хранителната промишленост; авточасти.

През 2018 г. официално посещение у нас осъществи президентът на Индия г-н Рам Натх Ковинд, а през 2019 г. на работна визита в България бе министърът на външните работи на Индия г-жа Сушма Сварадж. През 2019 г. в кулоарите на 74-ата сесия на ОС на ООН е проведена среща между министър Екатерина Захариева и с новия министър на външните работи на Индия д-р Субрахманям Джаишанкар.