След инцидента, говорят близки на работниците

Двама загинаха, а други двама пострадаха при злополука на новостроящата се площадка за радиоактивни отпадъци край АЕЦ „Козлодуй”.

Единият от загиналите при инцидента има много тежка съдба, разказват хората от село Долни Цибър. Израснал без родители. Заедно с тримата му братя и сестра като собствени деца ги отгледали леля му и чичо му.

„Той при мене е пораснал. Той отиваше с гордост, с радост отиваше на работа. Мъчеше се да си построи къщичка. Ето там си е купил материали да си строи къща. Мечтаеше да си направи къща. Ето, сега ще има къща там”, споделя лелята на Антон - Надка.

Двама загинаха на площадка за радиоактивни отпадъци

Чичото, който е отгледал Антон, работи в същата фирма. Бил съвсем наблизо, когато станал инцидента, но дори не подозирал, че нещо се е случило с племеника му. Разбрал дори няколко часа по-късно.

„Аз дори не съм разбрал, че е станало това с Антон. Бях на друго място на работа. Аз чисто и просто се прибирах от работа да обядвам и гледах там народ, събрали се всички там. Казаха ми хората. Там едно техниче от Селановци Цецко, Цветан се казва. Той ме посрещна и ме прегърна”, разказва чичо му Филип.

Роднините не искат пари за детето, което са отгледали в лишения. Искат справедливо наказание за виновника. Единственото, което сега им остава след Антон, са спомените за него и непрекъснато говорят за това колко ведър човек е бил.

Оперират един от пострадалите работници край АЕЦ "Козлодуй"

Другият починал при инцидента доскоро работел другаде, но се преместил, за да си заработи по-висока пенсия.

За да си стегне къщата пък много работел колегата им Филип. След инцидента е в шок и не може да говори свързани неща. Единственото, което Филип прави вече денонощия е да вика за помощ, да плаче и да търси по име останалите трима, които са били затиснати от металната конструкция. Сега страховете са и за бащата на Филип, който е с 3 инсулта. Дълго крили от него.

Четвъртият работник, който беше настанен в болница, вече е опериран и се възстановява.