При струпване на много заявки, системата може да се срине, предупреждават от полицията

Хаос с личните документи в следващите месеци. През 2020-та изтичат над 2 милиона лични карти, паспорти и шофьорски книжки. От полицията предупреждават, че при струпване на много заявки, системата може да се срине.

МВР предприема извънредни действия, за да се избегне срив на системата при твърде много заявки подадени наведнъж. През идната година изтичат близо 1 милион лични карти, над 630 хиляди паспорта и над 620 хиляди шофьорски книжки.  На разположение ще са и мобилни биометрични станции за заявки от държавни институции и фирми.

РАЗСЛЕДВАНЕ: Колко струва нова самоличност?

Първите мобилни биометрични екипи на паспортната служба вече са на терен. Един от тях беше в Хасковска фирма с над 300 служители. Идеята е всички, чиито документи изтичат, да подадат заявления на място, без да ходят до полицията. Атанас Шекеров вече го е направил.

„ За мен е изненада, много приятна, понеже не съм очаквал по този начин. Тъй като тази година има голям процент България, които ще подменят и опашките биха били доста големи”, споделя той.

За София документи ще могат да се подават във всяко полицейско управление, без значение дали е в района по адрес. Според полицията вече има ръст на подадените заявления.

„През втората седмица на месец декември, в сравнение с първа седмица на месеца,  подадените заявления за издаване на лична карта са със 17% повече. През 2020 година, след месец април, очакваме увеличението да е в пъти”, заяви директорът на ДБДС Светлана Ценева. За да се справят с наплива, в МВР са готови да назначават допълнителни сужители.

От 2021 г.: Паспортите ще са с валидност до 10 години

„До Нова година 80 допълнителен щат служители за цялата страна. Като се предвижда за 2020 година да бъдат отпуснати още 169”, добави Ценева.

Новоиздадените лични карти ще бъдат от досегашния вид, а не с чип. Защото се очаква подписването на договор с изпълнителя на новия тип лични документи. И едва след това ще започне издаването на лични карти и международни паспорти от другия модел.

„В чипа ще се съдържа информация за биометрични данни и електронна идентификация. Предвиждат се нови защити, доста по-добри от сегашните”, обясни Ценева.

И още едно улеснение - хората, които имат валиден електронен подпис, могат да подават заявления за подновяване на лични документи и онлайн.

Ако искате да избегнете дългите опашки може да подадете своето заявление и преди да е изтекла личната ви карта. Ако не го направите в срок обаче – глобите са от 20 до 150 лева.