При трагедията загинаха двама души

Продължава издирването на бившия полицай Веселин Димитров, за когото се смята, че е взривил блока във Варна. Преди време жена му подала жалба заради домашно насилие. Мъжът е имал издадена ограничителна заповед от 6 януари. Дни преди трагедията Веселин написал писмо до един от варненските сайтове, в което споделя проблемите си. 

„Става въпрос за психопатна проява в основата, на която стои ревността. Човекът се е изкарва жертва. Практиката показва, че насилниците винаги се опитват да смекчат вината си пред обществото. Освен това казва, че може би ще се самоубие, ако жена му не се върне при него. С това изказване е целял да привлече внимание. Става въпрос за 20-годишен тормоз. Вероятно мъжът е злоупотребявал с алкохол, което също му е влияело”, заяви в ефира на „Здравей, България” психиатърът Веселин Герев. По думите му полицията е трябвало да контролира случая, след като има издадена ограничителна заповед.

Издирват мъжа, за когото се предполага, че взриви блок във Варна (ОБЗОР)

„Веселин е бивш полицай. Така че вероятно е бил предупреден от негов колега, за да се размине без проблеми. Служителите на МВР имат много специфичен психопрофил. Те са малко по-агресивни и настойчиви. Много от тях не могат да разграничат професионалните си ангажименти от личния си живот. Недоумявам защо журналистите в този местен сайт не са уведомили прокуратурата. Трябвало е да им светне лампичката, че този мъж е много опасен”, поясни Герев. По думите му живеещите в блока трудно ще се справят с шока от преживяното.

Психиатър Герев е почти сигурен, че Веселин не е втората жертва. „Трябва да се проверят близки и познати на жената, които може да са били във взривения апартамент. Възможно е тя да не е била сама”, заключи Веселин Герев.

Двама загинаха при взрив в жилищен блок във Варна, има и ранени (ВИДЕО+СНИМКИ)

Трети ден след взрива няма яснота какво е причинило погрома. Пострадалите при инцидента се възстановяват, но обгорените апартаменти са негодни за обитаване. Все повече хора се нуждаят от настаняване в общински жилища. Сред тях е и Иван Иванов, който разказа пред NOVA какво се е случило.

„Вече съм по-добре. Семейството ми ще бъде изписано днес от болницата. Случилото се е страхотен шок. Да се събудиш в 04:20 и да видиш навсякъде пламъци и дим. Бяхме в капан. Помня, че дадох на жена ми и детето мокри кърпи, за да можем да дишаме. Отворих прозореца и виках за помощ. Кучето ни се скри от ужас. Връщах се да го търся. Реших, че е умряло. За щастие, се оказа, че се е спасило. В момента живеем при родителите ми, но не можем да останем за постоянно там”, разказа Иван.

„До момента в общински жилища са настанени 13 души. Иван може да се обърне за съдействие към кмета, за да му бъде помогнато”, заяви Таня Василева, директор „Социални дейности” в Община Варна.

Репортер: Искра Урумова