При инцидента загинаха двама души

Обявиха за общодържавно издирване бившия полицай Веселин Димитров, заподозрян, че е причинил взрива във Варна. Според една от версиите именно 66-годишният мъж може да е единият от загиналите при пожара. 

Двама загинаха при взрив в жилищен блок във Варна, има и ранени (ВИДЕО+СНИМКИ)

Междувременно мистерията се задълбочава, след като вторият оглед не успя да установи умишлена експлозия. От прокуратурата не потвърждават наличие на взривни вещества в блока, довели до страшния пожар.

„Усетихме много силен трясък, подобен на земетресение - взрив, после още едни по-лек. Взехме децата, най-необходимите документи, телефони и просто излязохме по най-бързия начин”, разказва Сашка Желязкова.

Взрив в къща във Ветово, евакуираха детска градина (ВИДЕО+СНИМКИ)

Много от хората днес за пръв път видяха домовете си след огнения ад. Щетите са огромни. В един от апартаментите насред овъглената покъщнина намериха оцеляло куче. Придружени от полиция, пострадалите семейства изнесоха багаж от първа необходимост.

Повечето засегнати са пенсионери, има и самотни майки. Всички семейства обаче могат да подадат молби за помощ.

„Дирекция „Социално подпомагане” отпуска еднократна помощ в размер 325 лева, в община Варна сумата също варира около 500 лева”, обясни Таня Василева, Община Варна.

Престои конструктивно изследване на сградата, а то изисква време. Време е нужно и на разследването.

„Не сме наясно кое е първичното - дали взривът и после пожарът, или първоначално е имало пожар, от който е последвал взривът. От 6 януари има заповед за незабавна защита, по силата на която на Веселин Димитров е заповядано да напусне жилището, което обитава, както и да не приближава жената, с която е живеел на съпружески начала”, обясни окръжният прокурор Красимир Конов.

В момента тя е настанена в Кризисен център. Чакат се резултатите от ДНК експертизата на жертвите.