Отговорът на този въпрос дава бившият посланик на България в Лондон Любомир Кичуков

С оставката на правителството на Русия не се цели президентът Владимир Путин да продължи да упражнява властта си и след 2024 година, а по-скоро по-скоро да я контролира. Такова мнение изрази в предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините" Любомир Кичуков, директор на Института за икономика и международни отношения и бивш посланик на България в Лондон.

По думите му засега няма изгледи да се повтори ситуацията с преотсъпването на властта между Путин и Медведев. „Една от предложените промени в Конституцията е доста показателна за това. От прерогативите на президента отпада една дума. Досега той не можеше да бъде избиран повече от два пъти подред. Сега законът гласи, че държавният глава не може да избиран повече от два пъти въобще", обясни Кичуков.

Той е категоричен, че тази промяна прави невъзможно встъпването на Путин в нов мандат. "Същевременно се прави заявка за преструктуриране на властта. Създава се държавен съвет, който би могъл да е инструментът за контрол", заключи бившият посланик на България в Лондон.

Оставката създаде проблеми в икономически, политически и социален план. Новият премиер, който се предлага, има облика на мениджър и технократ.