Дойдоха и представители на двете основни враждуващи фракции в Либия

Световните лидери решиха да се „въздържат от намеса“ във войната на Либия, като обещаха да запазят оръжейно ембарго. Това стана ясно след срещата на върха в Берлин за Либия.

"Всички участници се ангажираха да се въздържат от намеса във въоръжения конфликт или във вътрешните работи в Либия", каза лидерът на ООН Антонио Гутерищ, а германският канцлер Ангела Меркел добави, че има и "съгласие, че искаме да запазим оръжейното ембарго, което ще бъде строго контролирано."

Световните лидери се събраха в Берлин, за да търсят решение на кризата в Либия. Владимир Путин, Реджеп Ердоган, Борис Джонсън, както и генералния секретар на ООН и председателя на Европейската комисия са сред участниците в преговорите. Дойдоха и представители на двете основни враждуващи фракции в Либия.

Ребусът изглежда почти нерешим. Турция, Катар и Италия подкрепят признатото от ООН правителство на Ал Сарадж в Триполи. Русия, Египет и наскоро Франция се обявиха за генерал Калифа Хафтар, чиито войски контролират по-голямата част от страната.

Папата се надява за мир в Либия

"Според мен направихме важни стъпки към разбирателство още на предишната среща, в Истанбул. Отделни инциденти все още има, но нашият призив за спиране на мащабните сблъсъци, беше чут от двете страни”, каза Владимир Путин, президент на Русия.

Конфликтът се усложни напоследък, като Турция обяви, че праща войници в Триполи. Западни медии твърдят, че всъщност се изпращат радикални ислямисти, които досега са се били в Сирия. Либия е държавата с най-големи петролни запаси в Либия и важен играч на пазара на природен газ. Освен това хилядите й километри крайбрежна линия са платформа, от коят каналджии пращат мигранти към Европа. Преплитането на толкова интереси прави намирането на решение трудно и анализаторите са скептични.