Какво целят предложените промени в Закона за хазарта?

„Сезирахме Европейската комисия по повод идеята на Валери Симеонов за промени в Закона за хазарта. Смятаме, че те ще се намесят. Надяваме се някой да сезира и Конституционния съд. Чакаме да ни подкрепят и от Световната лотарийна асоциация, на която сме член, от Европейската лотарийна асоциация и нашите чуждестранни партньори. Трудно ни е обаче да им обясним какво се планира в нашата страна, защото подобно нещо няма никъде”. Това заяви в ефира на "Здравей, България" изпълнителният директор на Националната лотария Димитър Ганев.

Припомняме, че от „Обединени патриоти" предложиха промени в Закона за хазарта, с които се забранява извършването на лотарийни игри от частни фирми. Вносител на законопроекта е Валери Симеонов. „На първо място залагам забраната за извършване на лотарийни игри от частни фирми. Редно е това да бъде държавен монопол, както е в много държави от ЕС, защото тогава част от печалбите гарантирано ще отиват в Спортния тотализатор", посочи той в петък.

Законът за хазарта отново влиза в парламента

„От това, което казва г-н Симеонов, единственото, което разбирам, е, че той няма никакви познания за нашия бизнес. Не е длъжен да ги има, но непознаването на Конституцията вече е лошо. Нейните принципи са за свобода на търговията, на бизнеса, на частната инициатива и забрана на монополите”, каза Ганев.

„В Конституцията изрично пише къде държавата може да прави монопол. Хазартът не е една от тези области”, посочи още изпълнителният директор на Национална лотария.

„Това, което даде Симеонов като пример, е Австрийската лотария. Нейният собственик обаче е частна компания. Такава е ситуацията и в Англия, Италия, Гърция, Турция и други ", допълни Ганев.

Национална лотария: Национализирането на частен бизнес е недопустим прецедент

„Знаете, че държавните неща не са особено добре развити. Преди една година ние спечелихме концесията в Молдова. Там има абсолютен държавен монопол – държавата оперира, но чрез нас, ние сме концесионер и за 15 години имаме билети, спортни залози и числови игри”, коментира изпълнителният директор на Националната лотария.

„Смятам, че в България хазартът е много добре регулиран и проверяван. Не считам, че една промяна в закона ще доведе до нещо по-добро”, категоричен бе той.

Междувременно от НОВЕ Холдинг излязоха с изявление по темата, в което се казва:

"Група некомпетентни политици, които показват незачитане или непознаване на Конституцията на Република България, пред която са положили клетва, а не държавата като институция." Това съобщават от НОВЕ Холдинг във връзка с публикациите и появилите сe интерпретации за срещата на Васил Божков с представителите на фен-клубове на ПФК "Левски".

"В разговора си Божков визира група некомпетентни политици, които показват незачитане или непознаване на Конституцията на Република България, пред която са положили клетва, а не държавата като институция. Същите политици с действията и изказванията си противоречат и на редица европейски закони, разпоредби и норми. Законопроектът създаден и подкрепен от тях, създава и опасен прецедент в действията на властимащите към частния бизнес. Същият проект е директно насочен срещу компанията, която финансира ПФК "Левски". При неговото евентуално осъществяване, поетите и изпълнявани до момента ангажименти за оздравяване и развитие на клуба ще станат неизпълними", се подчертава в официалната позиция на Божков. Както стана ясно в неделя, Васил Божков ще спре финансирането на "Левски", ако внесеният законопроект от Валери Симеонов и още шестима депутати влезе в сила. Това става ясно след срещата между привърженици на "сините" и ръководството на клуба.

Божков е уведомил за ситуацията привържениците на "сините" на вчерашната среща, която продължи близо два часа и след нейния край не бяха оповестени никакви подробности за разговорите. Според източници, Божков е обявил пред привържениците, че иска подкрепа от тях, след като бизнесът му е застрашен.

Целия разговор гледайте във видеото.