Темата коментира журналистът Мохамед Халаф

"Самият план на Доналд Тръмп има две точки - икономическа и политическа. Планът предлага 50 милиарда долара за инвестиции. Палестинците преди две години казаха, че няма да приемат споразумението на Тръмп. Всеки нормален лидер, който има кауза трябва да не прибърза да заема такива позиции". Това коментира в ефира на "Плюс-Минус.Коментарът след новините" журналистът Мохамед Халаф.

Халаф обясни, че палестинците нямат необходимите инструменти, с които да се противопоставят на президента на САЩ. "Палестинците мълчат и само опитват да влияят върху хода на събитията. Те трябва да излязат с контрапредложение, но дават пълна свобода на премиера", каза той.

Палестинците нарекоха "конспирация" мирния план на Тръмп и го отхвърлиха

По думите му 4-годишният период на споразумението дава шанс на палестинците да обмислят исканията си. Той уточни, че те никога не са имали доверие на американците. "Иранците имат доверие на две организации - Хамас и на Ислямски джихад. Нямат никакво отношение с палестинската власт. Тези две организации изпълняват заповедите им", каза още Халаф.

Според него американските администрации са се отнасяли по-благосклонно към Израел. "Не може един народ да отхвърли това, което предлага една велика сила като САЩ, защото Китай, Русия и ЕС са в състояние да помогнат на палестинците да имат държава", заяви журналистът.