Строителството на съоръжението, което свързва Перник със София, върви по график

За последното денонощие е регистрирано 14 см покачване на нивото на язовир "Студена", съобщи кметът на Перник Станислав Владимиров. По думите му това са близо 50 000 куб.м. Притокът на вода също е добър - 843 литра в секунда. Според Владимиров за щастие на Витоша продължава да вали сняг, а топлото време, което се очаква през следващата седмица, отново ще позволи притокът да е по-голям. Това ще даде шанс да не се навлиза в мъртвия обем на язовира и да продължи черпенето на вода от водовземната кула, смята кметът.

Близо километър от спасителния тръбопровод за Перник е изкопан

По думите му в последните дни времето е било благосклонно към перничани. Южният вятър и топлото време са допринесли за ускорено снеготопене във водосбора на язовир "Студена". Това е позволило нивото на язовира не само да не спада, но и да се покачи леко. Според Владимиров строителството на съоръжението, което свързва Перник със София върви по график. След свързването му градът ще остане на същия режим, тъй като ще продължи да черпи 300 л в секунда.

Удължават с още месец бедственото положение в Перник

Ако времето е благоприятно, в края на пролетта ще можем да говорим за промяна на режима към по-лек, коментира кметът.

Започнал е ремонтът на пречиствателната станция. Вече са готови и съоръженията, които трябва да приемат по-голямо замътняване на водата при висок приток, или евентуално вземане на вода от мъртвия обем. В момента се проектират трасетата на водопровода през града, за да може в рамките на седмица, или 10 дни да започне работата.