Нерегламентираното депо е върху частни терени

Разкриха незаконно частно сметище опасно близо до река Чая. Нерегламентираното депо с боклуци е с площ от 40 декара и е действало като незаконна кариера за добив на инертни материали. Според експертите, разкрили схемата, дори се искало такса от частните фирми и граждани за депониране на отпадъците.

Започва извозването на италианския боклук от пристанището във Варна

Незаконното сметище е само на 200 метра от река Чая. В котловините, които се издигат на 4 метра височина са заровени стотици тонове боклуци. Освен строителни и промишлени отпадъци са изхвърлени и азбестови плоскости, каучукови и полиетиленови изделия.  

Огромното по размери депо е съвсем близо до първите къщи в село Ягодово. Жителите са сериозно обезпокоени, защото утайките от боклуците се просмукват в подпочвените води.

„Всички помпи или почти всички, които са в Ягодово, са на 5-6 метра дълбочина. Ние храним децата си с плодове и зеленчуци, които поливаме оттук. Престъпление, чисто престъпление е това към всички жители на Ягодово”, каза Георги Величков.

Започва извозването на италианския боклук от пристанището във Варна

Депото е действало от 5 години, прикрито по схема за незаконен добив на интернти материали. Без концесия са изгребани над 200 000 кубични метра баластра. Държавата е ощетена с милиони.

„Копае се, добиват се инертни материали, получените дупки се запълват с боклуци, за които се взимат такса, далеч по-ниска от тази на законните сметища”, посочи областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

Жителите на Ягодово, които са виждали камионите, струпващи отпадъците, са подавали сигнали до всички институции, но без резултат.

„Как да ги спрем? Когато ги попитаме в каква посока са, те ни казват, че отиват към сметището в Асеновград. За да докажем изхвърлянето на отпадъци, трябва да снимаме камиона точно в момента ни изсипването”, добави кметът на с. Ягодово Димитър Дишев.

Освобождават от работа работниците от фирмата с боклука в Дупница

„Да, действително има риск от замърсяване”, поясни Митко Стойчев от Областната управа в Пловдив.

Според властите има връзка между незаконното депо и наскоро откритото сметище край река Чая, на което бяха установени тонове чували с боклуци, внесени от Испания. По неофициална информация става дума за бизнесмен от Северозападна България, който в момента полицията издирва.

Прокуратурата влезе в офиси на фирми, свързвани с Ковачки (ВИДЕО)

Повече по темата гледайте във видеоматериалите.