Зрелостниците, които са избрали да учат на острова са 1 710

Близо 10-процентен спад при българските кандидат-студенти във Великобритания след Brexit.

През настоящата година зрелостниците, които са избрали да учат на острова са 1 710. През 2019-та са били 1 900, а през 2018-та - 2 080.

Годишната такса за обучение във Великобритания към момента е 9 250 британски лири в бакалавърските програми за кандидати от Евросъюза.

Правилата няма да се променят за тези кандидати, които заминат в Обединеното кралство за учебната 2020/2021-ва.

Ако тези студенти обаче планират да останат във Великобритания по-дълго от 1 януари 2021 - ще трябва да кандидатстват за уседналост.

Близо 140 000 българи са подали документи за статут във Великобритания

Въпреки Brexit и това, че не е готова да скочи още в света на възрастните, Лилия Рачева е твърдо решена да учи във Великобритания.  За всеки случай се подсигурява и с кандидатура в Холандия, но мечтата ѝ е да учи специалност в сферата на филмите на Острова.

„Винаги ми е било мечта да разказвам истории, които не сме имали възможността да чуем”, споделя Лилия.

Според образователни консултанти ефектът Brexit не е оказал влияние на мотивираните кандидати.

„В момента таксите за студенти от ЕС са 9 250 лири. За тези, които са извън Европейския съюз сумата може да варира и да достигне до 16 000 паунда. Не вярвам, че биха вдигали таксите за студенти от ЕС. Надяваме се финансирането да остане. Очакванията са дори да няма финансиране, таксите да не скочат драстично”, посочи консултантът Николай Христанов.

500 000 души от ЕС във Великобритания не са подали документи за статут

От британското посолство у нас обясняват, че студентите от ЕС, които вече са започнали обучението си в Обединеното кралство или им предстои да го направят тази година, ще продължат да се възползват от сегашните такси. Това, което не е ясно, е колко ще струва образованието там през учебната 2021/2022.

„Нашата надежда е, че ще измислят различни финансови политики, с които да задържат студентите от ЕС”, каза Стефка Златева, образователен консултант.  

От британското посолство казват още, че правилата се запазват и за тези студенти от Острова,  които вече учат в страни от ЕС, включително и в България. Условията щели да бъдат валидни през целия курс на обучението им. 

У нас учат повече от 2 000 британци. Ботуел Кабейра е един от тях, обучаващ се в Медицинския университет в Пловдив. Смята, че ще мине много време, докато Великобритания уреди отношенията си с другите страни членки след излизането й от съюза.

„Очевидно ще останем тук. Ние получаваме парите си в паунди, така че може би валутният курс ще е малко по-различен, стойността на паунда ще намалее и животът ни може да стане по-скъп”, смята Кабейра.

ОБУЧЕНИЕ В ЧУЖБИНА: Как се променят условията за студентите?

Все още не са потвърдени правилата за студенти като Ботуел, които ще започнат курса си догодина. Но той е категоричен, че като завърши иска да се върне във Великобритания или в Африка, обратно към корените си.