Темата коментира професор Пламен Панайотов

„Недопустимо е, че отнемането на човешки живот се наказва по същия начин като по-дребни престъпления. В нашия Наказателен кодекс има регламентирани 2 вида доживотен затвор. Имаме доживотен затвор без замяна и само доживотен. Създаде се погрешно впечатление, че човекът който е осъден, има право на замяна. А това не е така. У нас се внушава на хората, че посредством непрекъснато утежняване на наказателната репресия, могат да се решат съществени социални проблеми”. Това заяви в ефира на „Плюс-минус. Коментарът след новините” Пламен Панайотов, преподавател по наказателно право относно предстоящите изменения в Наказателния кодекс. Предвижда се премахване на доживотния затвор без право на промяна, декриминализация на получаването на доходи от проституция, незаконно отклоняване на вода от язовири и др.

Необходими ли са промени в Наказателния кодекс?

„Основанието за новата концепия произтича от това, че предходната изтече още през 2014 г. Липсата й оправдаваше да се правят промени в Наказателното законодателство без задълбочено мислене. Настоящият екип на Министерство на правосъдието заслужава админирации заради подхода, който възприе. Наказателната политика не се изчерпва с разкриване и наказване на престъпления. Тя трябва да обхваща редица мерки относно тяхното предотвратяване”, каза още Панайотов.

ПО-СТРОГИ НАКАЗАНИЯ: Ще влизат ли децата престъпници в затвора?

На въпроса ще се декриминализира ли проституцията, професорът отговори „В областта на данъчното закондателство има отделни позиции, котио дават възможност всеки пълнолетен  гражданин да се обяви като компанион или компаньонка. И, ако действа сам и си плати патентния данък, то той няма да има проблеми със законодателството.

Повече гледайте във видеото

Над 9 000 деца на отчет в полицията