Темата коментира Ботьо Ботев

В сряда близки на жестоко убити протестираха пред парламента. Пoчeрнeни рoдитeли настояват за спешни прoмeни в Нaкaзaтeлния кoдeкc и по-точно - отмяна на съкратеното производство при самопризнания в случай на тежки престъпления. 

„В процеса на дебатите и от крайния резултат се установи единодушна подкрепа в полза на невинните. Беше прието Законът за съдебното производство да влезе на първо четене в пленарна зала. Няма да направим компромис за нито една от внесените 11 точки. Ще се борим и ще искаме всички те да бъдат разгледани и приети”, каза Трайчо Трайков, баща на убитата Вероника Здравкова.

Близки на жестоко убити искат спешни промени в НК (СНИМКИ)

Относно очакваното отпадане на съкратеното съдебно производство, бившият ръководител на отдел „Убийства” в МВР Ботьо Ботев коментира: „Истината е много разнопосочна и зависи от гледната точка. Има много практически проблеми, които възникват по време на дискусионния цикъл. Нещата се преплитат от гледна точка на това, че първо при съкратеното производство имаме ситуация, в която самото разследване и следствие преминават в противоречие със закона”, каза той.

Ботьо Ботев коментира признанията, които заловените правят и тяхната практическа достоверност. „Те невинаги са пълни и точни, а понякога зад тях се прикриват факти и обстоятелства, дори и съизвършители”, посочи Ботев.  

Близки на Виктория Маринова срещу по-леките присъди за тежки престъпления

„Смятам, че доживотният затвор без право на обжалване е справедлива присъда, особено за хора, които съзнателно знаят какво са направили”, завърши Ботьо Ботев.

Повече по темата гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.