Коментар на психолога проф. Калин Гайдаров

„Нека да приемем, че обществото се развива и няма как законодателната и изпълнителна власт да стоят встрани и да наблюдават. Те трябва активно да се намесват и дори да контролират тези процеси. Законодателното устройство на страната в областта на наказателното правораздаване, особено що се касае до Наказателния кодекс, приет през 1968 г., е с тогавашна философия. Сега сме 2020 г. и действителността е съвсем друга. Правото е консервативно и то трябва да бъде устойчиво, защото иначе нещата ще придобият хаотичен вид, но това е период от повече от 50 години и нашето общество е съвсем друго”. Това каза в студиото на „Плюс-минус. Коментарът след новините” криминалният психолог проф. Калин Гайдаров по темата за подвеждането под отговорност на малолетни.

Над 9 000 деца на отчет в полицията

Според него промените в НК са неизбежни и необходими. В закона е записано, че младият човек е в процес на развитие и неговата личност не е конструирана, но това е само едната страна на нещата.

„Общественото функциониране, включително и индивидуалното, сега е различно. Младите хора много по-бързо израстват не само физически, а и интелектуално и социално. Тук се получава една диспропорция. В много случаи физическото развитие изпреварва сериозно другите два компонента, особено социалния. Оттук е и проблемът. Когато младият човек е трябвало да бъде възпитаван и социализиран, но това не е било направено, стигаме до тежък криминален случай, който повдига въпроси в обществото”, допълни проф. Гайдаров.

Борисов иска законодателни промени, свързани с престъпленията, извършвани от непълнолетни (ВИДЕО+СНИМКИ)

По думите му с предвижданата мярка "би трябвало да се повлияе на другата страна - т.е., след като близките на децата не са направили нищо за възпитанието им, то в сила да влезе наказателната репресия".

„Що се отнася до това дали младият човек разбира или не действията си, това отново е свързано с неговото възпитание и социализация. В такъв случай спазването на обществени норми е неприложимо и неговото поведение е произволно”, заключи психологът.

Целия разговор гледайте във видеото.