Той се срещна с Асен Руменов, баща на убитото наскоро 18-годишно момиче в село Галиче

Премиерът Бойко Борисов е наредил на депутатите от ГЕРБ да изготвят спешно законодателни промени, така че да няма задължително редуциране на присъдите за непълнолетни при тежки умишлени престъпления срещу личността. Това каза пред журналисти народният представител Маноил Манев.

Задържаният за убийството в Галиче остава зад решетките (ВИДЕО+СНИМКИ)

Премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев се срещнаха в МС с Асен Руменов, баща на убитото наскоро в село Галиче 18-годишно момиче Андреа.

„При извършване на престъпление срещу личността – убийства, изнасилвания, блудства, сега законът казва, че ако то е извършено от непълнолетен, максималната присъда, която той може да получи е 12 години”, заяви Маноил Манев.

Според управляващите решението е промяна в Наказателния кодекс - да се запише, че непълнолетните могат да бъдат съдени като възрастни.

„Ще се взима под внимание състоянието на този извършител – дали той разсъждава като възрастен и осъзнава това, което върши, за да получи наказание като възрастен. Това ще бъде смисълът на промяната, която ще направим. Щом разбира какво върши, щом е възрастен по своето израстване, всичко да приключва”, каза още Манев.

Напрежение в Галиче след жестокото убийство (ВИДЕО)

Сийка Милева, говорител на главния прокурор, каза че Иван Гешев е наредил проверка на всички лица с две-три висящи производства. Ако има нарушения на мерките за неотклонение, и ако те не се спазват, наблюдаващите прокурори ще искат по-тежки мерки за неотклонение. Целта е намаляване на битовата престъпност и да не се повтаря трагедията в село Галиче.

„Във вторник ще са информирани всички окръжни и апелативни прокурори да извършат анализ на лица с повече от две дела, за да няма подобни хора на свобода”, обясни Гешев.

Психологични експертизи ще преценяват дали младежите са със съзнание на голям човек. По сегашния закон, ако 17-годишният Аксел Олеков от Галиче бъде признат за виновен, той може да получи от 5 до 12 години. Почти двойна е присъдата, ако извършителят е пълнолетен.

„Този изрод, извинявам се за израза, първо е направил нападение над беззащитен човек по особено жесток начин. След това и нападение над полицаи. И единственото, което е получил е пробация и условна присъда. Ако беше наказан тогава, това нямаше да се случи”, каза бащата на Андреа - Асен Руменов.

ОТ ВМРО искат цялостна държавна политика спрямо маргиналните групи. Според партията промените „на парче“ в Наказателния кодекс, след поредното брутално изнасилване и убийство, няма да променят общата картина на криминогенната карта на България.

ПРИ МЕЛЕ МЕЖДУ АГИТКИ: Млад българин е пребит и прегазен от кола в Солун (ВИДЕО)

По-късно премиерът и прокуратурата се срещнаха и с представители на фен клуба на „Ботев” (Пловдив). В началото на месеца техен член загина в Солун след футболен мач. Стана ясно, че страната ни ще помага в разследването на смъртта на Тоско Бозаджийски.

Близките на семейството на Тоско искат да бъдат намерени всички, които са причинили травмите на младия мъж и да бъдат справедливо наказани.

„Това престъпление е извършено от 20 души със закрити лица. Те трябва да бъдат намерени и разпознати”, заяви Константина Харизанова, юрист, представляващ семейството на Тоско в Гърция.

„На територията на България ще се извършват паралелно всички действия по разследването”, поясни Сийка Милева, говорител на главния прокурор.