Жертвата е на 28 години

Бой между футболни фенове завърши със смъртта на българин в Солун. 28-годишен привърженик на „Ботев” (Пловдив) бил заедно с приятели в Гърция, за да подкрепят местния „Арис” срещу ПАОК.

След мача се стига до сбиване, при което българинът загива, а двама други са ранени.

В неделния ден около 16 часа българските фенове на „Ботев” (Пловдив) са в заведение в Солун, готови да тръгнат за България. Облечени в клубните символи обаче, които наподобяват тези на „Арис” (Солун), родните привърженици не подозират, че се намират в близост до тренировъчна база на големия съперник на „Арис” - местният ПАОК.

Арестуваха двама, убили българин на остров Родос

Българските фенове са вървели, за да вземат автомобилите си от паркинга. Били застигнати от фенове на ПАОК, които са започнали да ги бият. В мелето един от българите е паднал на улицата, където в този момент е минавал автомобил, който смъртоносно го е прегазил.

Шофьорът на автомобила - жена на 26 години е била случайно на мястото. Тя не е от агитката на ПАОК. Според свидетели тя се е изплашила от сбиването, натиснала е газта и не е забелязала падащия на пътното платно млад мъж. 9-тимата фенове на „Ботев” са били бити от 20 привърженици на ПАОК. 

„Работи се по една единствена версия - непредизвикано нападение над български граждани. Те са дошли с мотоциклети, с каски, качулки, били са маскирани. Това е едно добре организирано нападение”, посочи консулът на Република България в Солун Красимир Тулечки.

МАСОВ БОЙ: Юмруци и ритници в бар на плажа в Бургас (ВИДЕО)

В ареста в Солун са двама от феновете на ПАОК, които са били най-активни в боя, както и жената зад волана. Тепърва ще се уточнява кой е причинил смъртта на българския фен.

„Има много силно тежка рана в областта на главата, нанесена с тръба. Има и други наранявания, които са причинени от автомобила, но единствено аутопсията може да установи конкретната причина за смъртта, все още се работи по този въпрос”, допълни Тулечки.

Другите двама българи, които са пострадали при уличното сбиване са били настанени в болница в Солун. Днес те са били освободени за домашно лечение с леки травми на главите.

 

 

От футболен клуб „Ботев” изказаха съболезнованията на близките на починалия фен.

„Надявам се гръцката полиция и гръцките власти да си свършат работата много добре. Всички тези, които ни причиниха това зло – да бъдат наказани по най-строгия начин”, каза Асен Караславов, изпълнителен директор на „Ботев”.

Сблъсъците между футболни агитки не са нещо ново в Гърция. В Солун между двете агитки - на „Арис” и на ПАОК редовно избухват конфликти.

Феновете на „Ботев” (Пловдив) се събраха на стадион „Христо Ботев”, за да почетат своя приятел.

Репортери: Антон Чавдаров, Илиян Велков