Има ли опасност за населението след аварията в хвостохранилището?

Еконспекцията санкционира „Топлофикация-Перник“ с 90 000 лв. заради неизрядни разрешителни. Съставени са и четири акта.

В четвъртък част от града беше наводнен заради скъсана дига на шламохранилище на ТЕЦ „Република”. Няма пострадали хора. Евакуирани бяха жители от квартал “Калкас”. Дигата вече е укрепена и аварията е овладяна, а прокуратурата започва разследване на инцидента. 

Скъса се дига на шламохранилището в Перник, има евакуирани (ВИДЕО+СНИМКИ)

Рано сутринта вчера Методи Благоев чува силно бучене от прииждаща вода. „Чух шум и дойдох към стадиона. Всичко беше залято. Водата дойде много бързо и заля постройки с животни", разказа Светлозар Димитров, жител на Перник.

„Успяхме да спасим едно конче, тъй като се даваше. В момента там има тиня около 50 см", поясни друг жител. 

„Проблемът е отдавна. Моят двор е частично отводнен. Има още около метър и половина вода. Подавали сме жалби и преди в общината", разказа в ефира на „Здравей, България" жителят Ана Митарева.

„Вчера гледката беше ужасяваща. Огромно количество вода примесено с утайката от въглища се беше насочило към града. Селскостопанските постройки ще бъдат възстановени", каза кметът на общината Станислав Владимиров.

Местните смятат, че дигите е трябвало да бъдат по-добре проверени преди аварията. Стадионът, на който обикновено всеки ден играят деца, ще бъде възстановен, когато водата се отаи.

Междувременно от „Топлофикация-Перник“  заявиха, че ще се наложи да продължат използването на това хранилище.

„Подали сме документи за ново хвостохранилище още през юни 2019 г. Преписката се прехвърля от институция на институция. След като получим разрешение, то ще бъде готово до 3 месеца", поясни Любомир Спасов, директор на ТЕЦ-а.

От страна на Министерство на земеделието, храните и горите заявиха, че няма забавяне при издаването на документи относно процедурата по внесеното искане от „Топлофикация“ АД Перник за промяна на предназначението на земеделска земя за ново хвостохранилище на територията на общината. 

Вижте цялата позиция на МЗХГ:

Повече гледайте във видеото

Кметът на Перник: Избегнахме голяма трагедия

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.