Огромно количество кална маса от вода и въглищен прах заля жилищни райони на града

Скъса се дига на шламохранилището на ТЕЦ-Перник. Инцидентът стана около 09:00 часа сутринта. Тонове вода, кал и пепел потекоха към близките квартали. Няма пострадали хора, но има наводнени къщи. Живеещите в близост са евакуирани.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

 

Местни хора разказват, че се е чул силен шум, след което водата е придошла. Някои къщи са с наводнени мазета.

Спешно на място пристигнаха трима министри. За няколко часа тежката техника успя да затвори пукнатината в дигата. 

От ТЕЦ-а заявиха, че нямат обяснение за случилото се.

„Първоначално мислехме, че аварията е вследствие на дъждовната вода, която е преляла над дигата и е отмила част от нея. Сега обаче се убеждаваме, че е имало проблем някъде в дълбочина, който е работил дълго време”, каза директорът на „Топлофикация-Перник” инж. Любомир Спасов. „Контрол се прави визуално отгоре, в дълбочина не сме правили. Досега такъв пробив отдолу не сме имали. Това нямаше как да го предвидим”, заяви още Спасов.

„Извършваме денонощен обход. До 08:00 часа сутринта нямахме никакви индикации, че нещо може да се случи. Екипите ни запушиха пробива, спряхме теча на вода. Сега възстановяваме целостта на дигата. За момента ситуацията е овладяна”, поясни още директорът на „Топлофикация-Перник” .

Санкции за централата ще има, а от днес хранилището няма да се ползва.

„За да не спре градът да получава топла вода, заводът трябва да работи. Ако продължи да работи с това шламохранилище, означава да продължи да тече вода, докато не се укрепи. Добре е, че в завода имат газов котел, ще преминат на него”, заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров.  

 

„Видимо в момента това хранилище е достигнало капацитет над 100%. Ако продължим по този начин, това може да създаде същата опасност след няколко дни”, заяви Емил Караниколов, министър на икономиката.

 Хората от квартала са категорични, че проблемът с дигата е трябвало да се реши много по-рано.

„Не мога да кажа колко са законни дигите, те не са направени по всички изисквания и затова беше въпрос на време да се спукат. Ако сутринта към 09:00 часа тук имаше деца, както спортуват всеки ден, просто не знам какво щеше да се случи”, коментира Надя Павлова, кмет на кв. „Калкас”.

 

 

„Това хранилище трябва да бъде затворено и рекултивирано, така че това са следващите стъпки”, заяви кметът на Перник.

„От доста дълго време работим по проекти за направа на ново шламохранилище, работим по проекти за газифициране на ТЕЦ-а, така че всичко е в рамките на някакво бъдеще - недалечно, но не може да се случи от един път”, заяви директорът на ТЕЦ-Перник Любомир Спасов.

Тепърва ще се установява какво замърсяване е причинила водата от хранилището.

„Все пак са утайки и не е хубаво да бъдат в реката. В нея има риба, има екология надолу. Аз се притеснявам да не стигне и до Гърция. Добре, че имаме язовир Пчелина, който е построен с тази цел”, коментира министър Емил Димитров.

 Дигата ще остане под постоянно наблюдение.

Междувременно стана ясно, че Районната прокуратура в Перник започва разследване на инцидента. От държавното обвинение посочват, че незабавно след постъпването на сигнала за аварията, административните ръководители на окръжната и районната прокуратури в града са се отправили към мястото на инцидента.

Дежурен екип от следователи от Националната следствена служба ще извърши оглед. Досъдебното производство ще бъде взето на специален надзор от Апелативна прокуратура – София, уточняват още от държавното обвинение.

Възстановено е движението от 78-ми км до 86-ти км по път I-6 София - Перник в участъка от п.в. „Марина Бара” до п.в. „Църква”.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.