Пловдивският арт квартал "Капана" също се върна към живот

Голяма част от заведенията в Пловдив отварят врати за първи път през уикенда. Атмосферата на европейската столица на културата не беше същата през последните два месеца без емблематичните капанчета в сърцето на града.

Атмосферата в културната столица се връща към обичайната, след като повечето кафенета и ресторанти отвориха този уикенд. Голяма част от заведенията решиха да отворят именно през почивните дни и бързо се напълниха с посетители. Масите са разположени на метър и половина разстояние една от друга, а персоналът спазва изискванията за носене на предпазни маски и ръкавици.

ПРОВЕРКИ В ЗАВЕДЕНИЯТА: Съставени са 41 преписки и 1 акт за неспазване на мерките

"Най-важната мярка е отстоянието между масите от метър и 50 сантиметра, което е добър компромис от държавата. Дезинфекцията трябва да се спазва - след всеки клиент се почиства старателно. Персоналът е с маски и ръкавици", обясни Елин Николов, който е собственик на заведение в района. Затварянето на обекта от месец и половина е повлияло на финансовото състояние на неговата фирма.

Някои от ресторантите са в режим на подготовка за отваряне, а други очакват да се разреши и работа на закрито, преди да отворят врати отново. Повечето от обектите обаче започнаха работа.

Заведенията на открито отвориха врати при строги мерки

Анна Мария е барман в едно от заведенията в арт квартала на Пловдив – "Капана". Тя е задължена да носи маска, ръкавици и понякога шлем. Все още свиква с новия начин на работа.

"Имаме известни затруднения, но си заслужава, защото имаме шанса да работим отново. Надяваме се възможно най-скоро да се върнем към нормалния ритъм", сподели тя.

 

 

Някои от клиентите предпочитат да седнат на слънце, а други да вземат топла напитка в чаша за еднократна употреба и да продължат по пътя си. Има и такива, които все избягват да се хранят в ресторант.

Ресторантьорите се надяват туристи от други градове да компенсират липсата на чужденци, които консумират в града. От Агенция по храните съобщиха, че ще правят проверки в заведенията и през почивните дни. От заведенията призовават да се спазват инструкциите за физическа дистанция и така кафето навън, освен повод за настроение, да стане и подкрепа за бизнеса.

Репортер: Илиян Велков

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.