Това обяви директорът на Дирекция "Контрол на храните" към БАБХ д-р Любомир Кулински

"Още от вчера започнаха проверките на БАБХ на заведенията, които отвориха след заповедта на министър Ананиев. За първия ден на територията на страната са извършени 262 проверки. Издадени са 41 предписания за различни нередности. Написан е един акт за установени нарушения", заяви в ефира на "Плюс- Минус. Коментарът след новините" д-р Любомир Кулински, директор на Дирекция "Контрол на храните" към БАБХ.

Заведенията на открито отвориха врати при строги мерки

Сред най-често срещаните нарушения са това, че част от собствениците са затворили пространствата с т.нар. френски прозорци, така че в помещението не е имало необходима вентилация. В част от заведения е имало неподходящи дезинфектанти или те са разположени на барплот, в близост до посудата на заведението.

"Този дезинфектант може да попадне върху чаша или лъжичка за кафе, което е недопустимо. Те трябва да се държат далеч от посуда или открити храни. Това е част от изискванията, които са описани в заповедта на министъра на здравеопазването. Тя е много ясна. Пише, че трябва да има налични дезинфектанти. Указанията са над 3 страници и в тях много подробно е описано как трябва да се държи дезинфектант и къде", обясни Кулински. За него е важно, че са отворили тези, които са готови с мерките. Други пък имали нужда от време за закупуване на маски и предпазни средства. Част от собствениците са доволни от мерките. Естествено, имало и недоволни.

ЛЯТО 2020: Как се подготвя туристическият бранш за новия сезон?

Най-голямата санкция, която може да бъде наложена, е прекратяване на дейността на обекта. Такава се налага при груби нарушения. Такова е разполагането на масите на по-малко от минималната дистанция, описана в заповедта. Грубо нарушение е липса на предпазни средства за персонала и липсата на хигиена в санитарните помещения.

Според Кулински условието посетителите на заведения да са семейство не може да се проверява нито от служители на БАБХ, нито от сервитьорите, тъй като те нямат право да проверяват лични карти. Той е на мнение, че ако посетителите са по-малко от четирима души, дори и те да не са от едно семейство, то тогава заповедта е спазена.

Тръгват масови проверки в ресторантите и в заведенията

Кулински коментира и кампанията "Избери 380", свързана с българските продукти, на Асоциацията на българските земеделски производители. "На всички пакетирани храни има баркод. Ако той започва с 380, това означава, че тази храна е произведена в България, от български производител", обясни той.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.