Собственици искат още яснота при какви критерии могат да приемат клиенти

Противно на очакванията, голяма част от заведенията в Морската градина на Бургас, където повечето отговарят на заповедта на здравния министър, не отвориха. Собственици искат още яснота при какви критерии могат да приемат клиенти. В същото време концесионерите на плажове заявиха отказ да предоставят безплатно чадъри и шезлонги.

Шезлонгите и чадърите по морето стават безплатни

Туризмът се готви за протест. В отворено писмо до кабинета и парламента Обединение „Бъдеще за туризма“, в което влизат над 700 организации – туроператори, хотелиери, ресторантьори настояват за промяна в срока за възстановяване на предплатени суми - от 14 дни на 12 месеца. Искат въвеждане на диференцирана ставка от 5% ДДС за 24 месеца и безлихвено отсрочване на всички задължения към бюджета за период от шест месеца.

А ако не се стигне до диалог, заплашват с протести. Твърдят, че бранша не може да започне работа, защото няма нужната информация. Затова и днес в Бургас много заведения не отвориха.

Пламен Димитров: Най-добрият подход за подкрепа на туризма е директната помощ

Част от кафенетата в Морската градина отвориха, но налучквайки какво точно трябва да предлагат на клиентите. А обявеното във вторник от вицепремиера Валери Симеонов решение - за безплатни чадъри и шезлонги това лято, продължава да вълнува концесионери и наематели на плажове по черноморието

"Искам да заявя категорично, че всички шезлонги и чадъри, както и всички услуги на плажа, са благодарение на моите инвестиции. Аз съм ги купил и няма как да ме накарат да ги предоставям безплатно. В момента аз не виждам никакъв вариант да си отворя плажа по никое от тия условия. Ние дори няма да имаме откъде да вадим пари да плащаме на спасители, на доктори, на никой, защото не очакваме туристи до 30 юни", заяви наемателят на плаж Обзор Кристиян Киров.

Каракачанов: Мерките трябва да се насочат към туризма и земеделието

Въпреки това хотериери и ресторантьори в Бургас се подготвят за първите клиенти. Върнали са част от персонала си, който досега е бил на борсата.

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.